Szabadság és/vagy szabadkereskedelem?

Szabadság és/vagy szabadkereskedelem: Seattle 5 napja címmel rendezett filmvetítést az Érdi Ökofilmklub a Parkvárosi Közösségi Házban szombat este. A vetítés után a film által felvetett témákat járták körül Pogátsa Zoltán közgazdász és Szentpéteri Márton tanár segítségével.

Hasonló tartalmaink:

Az Érdi Ökofilmklub másodszor tartott vetítést a Parkvárosi Közösségi Házban. Mint a szervezők elmondták, minden hónapban igyekeznek olyan filmet bemutatni, amelynek témája valóban érinti a mindennapi életünket. – A februárban bemutatott film az átalakuló közösségekről szólt, arról, hogyan lehet működő kisközösségi alternatívákat találni, a globális kizsákmányoló vagy környezetkárosító módszerekkel szemben. A márciusi film is egy hasonló szálon indul el, csak inkább gazdasági oldalról megközelítve. A nemzetek fölötti gazdasági szervezetekről fog szólni és az azokkal szembeni helyi tiltakozóakciókról. Ma körbejárjuk a globalizáció kérdését, illetve azt, hogy mit jelent antiglobalistának vagy globalizáció kritikusnak lenni  – nyilatkozta két főszervező, Uhri Bálint és Sigmond Zsófia a vetítés kezdete előtt.

A film utáni beszélgetésben a következő témákat járták körül: mit jelent antiglobalistának vagy globalizációkritikusnak lenni? Milyen kihívásokat jelentenek a nemzetek fölötti gazdasági szervezetek? A profit vagy az ember az előbbre való? És vajon a tőke szabadsága az ember szabadsága-e is egyben? Mit jelent hazánkban a globalizáció, a szabadkereskedelem? A rendezvény vendége Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, a nemzetközi gazdaságtan szakértője, valamint és Szentpéteri Márton, a MoME Design- és Művészettörténeti Intézeti Tanszékének tanára volt.

Címkék