Teljesen megújul az érdi rendelőintézet

Folytatódik a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény fejlesztése Érden. A Modern Városok Programból megvalósuló felújításra mintegy 900 millió forint áll rendelkezésre. Az építkezés március 26-án kezdődik és várhatóan decemberre fejeződik be. Az Alsó utca épületszárnyból emiatt elköltöztették a házi gyermekorvosokat és védőnőket, a többi szakrendelés a házon belül költözik.

Hasonló tartalmaink:

A projekt nyitó eseményét a Polgárok Háza dísztermében tartották amelyen jelen volt a jelenlegi és a volt főigazgató, a kivitelező, valamint a városvezetés. T. Mészáros András nyitóbeszédében közölte, március 22-e valamennyi érdi számára piros betűs ünnep, hiszen amellett, hogy az egészségügyi intézmény 1990-ben átadott épületének felújítása elkezdődik, délelőtt arról döntött a képviselő-testület, hogy támogatja Aradszki András országgyűlési képviselőt abban, hogy az érdiek érdekeit képviselve az érdi útépítési programhoz mielőbb megszerezze a magyar kormány által biztosítandó 60 milliárd forint pénzügyi forrást. A városvezető aláhúzta nagy öröm számukra, hogy a néhány évvel ezelőtt elkészült új szárny felújítása után a Modern Városok Program lehetőséget teremt, hogy a teljes rendelő megújuljon, hiszen évente közel 350 ezer orvos-beteg találkozás történik itt, tehát mind a páciensek, mind a szakdolgozók megérdemlik a méltó körülményeket. – Sokszor hallani panaszt az egészségügyre az országban, azonban úgy gondolom Érden nincs okunk rá, hiszen az elmúlt években minden házi orvosi rendelőt fel tudtunk újítani, néhány éve megújítottuk a szakrendelő egyik szárnyát, most hozzáigazítjuk a másik oldalt is, továbbá a diagnosztikai rendszert is huszonegyedik századivá tesszük – mutatott rá a polgármester. Végül megköszönte a rendelő munkatársainak áldozatos munkáját, s tőlük is, valamint az oda járóktól is türelmet és megértést kért a következő félévre.

Aradszki András országgyűlési képviselő Mikola István, a korábbi országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnökét idézte, miszerint az egészségügy konszolidációja a nemzetgazdaság állapotától függ. Aradszki András rámutatott, hogy 2014-től, amióta a nemzetgazdaság megerősödött, a kormány érzékelhetően többet tudott anyagilag az egészségügyre fordítani. – Érdemes elmondani, hogy a mai nap apropóját megvizsgálhatjuk nemzetgazdasági szempontok szerint is, hiszen ez már a valóság, ami itt van a mi városunkban. Büszkék vagyunk, hogy Érden minden háziorvosi rendelőt fel tudtunk újítani és most pedig el tudjuk kezdeni a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény második ütemének a felújítását is, hiszen a pénz a Modern Városok Program részeként megérkezett.

Az NFM államtitkára aláhúzta: az utolsó baloldali kormányzat által biztosított forráshoz képest a mostani kormány jelenleg 546 milliárd forinttal többet fordít az egészségügyi ágazatra, az alapellátás finanszírozása 70 százalékkal nőtt az elmúlt években: 2015 óta minden évben 130 ezer forinttal több működési támogatást kaptak, 2018-tól pedig az alapellátó fogorvosok is részesülnek a pluszfinanszírozásból. Az egyik legjelentősebb előrelépés az ágazati bérekben történt, miután sikerült megállapodni az ágazat reprezentatív szakszervezeteivel és a kamarákkal. A béremelési folyamat 2016 szep­temberében indult el, az elmúlt két évben az orvosok bruttó 207 ezer forint emelést kaptak. A szakdolgozók az első ütemben 26,54 százalékos átlagos béremelésben részesültek, majd 2017-ben 12 százalékos, 2018-ban pedig 8 százalékos emelésről döntött a kormány. Utóbbit eredetileg novemberre tervezték, de a kedvező gazdasági helyzet miatt előre hozták januárra, és a bérkülönbözetet már meg is kapták az érintett dolgozók – ismertette az államtitkár.

Bárány Zsolt 2018. február elsején vette át a főigazgatói posztot a nyugdíjba vonuló Dr. Kőszegi Gábortól. Elmondta, hogy amikor először járt az intézményben, akkor egy időutazáson vett részt, hiszen amíg az épület Felső utcai oldala a 21. századba illő képet mutat, addig a másik oldal már nem a ami kornak megfelelő. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy részese lehet a felújításnak, s nem jövőbeni tervekről kell beszélni, hogy vajon mi készülhet el hosszú évek múlva. Beszélt arról is, hogy igyekeztek a kivitelezőkkel a lehető legjobb ütemtervet elkészíteni, amely során az intézmény is tud működni, ugyanakkor a munka is haladhat. Bárány Zsolt hangsúlyozta, lesznek fennakadások, de reméli, hogy minden érintett fél türelemmel és megértéssel áll a munkához, aminek az eredménye egy korszerű rendelőintézet lesz. Végül javasolta, hogy a páciensek a rövidebb várakozási idő érdekében vegyék igénybe az előjegyzési rendszert.

A felújítást az F-Építő Generál Zrt. végzi. Ügyvezetője Bari Zoltán a műszaki paraméterekkel kapcsolatban elmondta, hogy több mint 4500 négyzetméteren újul meg az érdi Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény. A nettó 885,6 millió forintos munka során homlokzati hőszigetelés készül és kicserélik a külső és belső nyílászárókat, valamint minden belső falat és padlóburkolatot. A meglévő váróterek új kazettás álmennyezetet kapnak, a magastető felújításra kerül. Megújul a teljes épületgépészeti és elektromos rendszer is. A fejlesztés alapvető célja, hogy az intézmény a következő 20 évben az eddigi fejlesztések során elért magas színvonalú, gazdaságos és fenntartható ellátást nyújtson Érd és térsége lakosságának. Ennek érdekében szükséges a 1981 és 1991 közt épült régi épületrészek komplex felújítása, ezzel is hozzájárulva az intézmény ellátási területén lakó több mint 92.000 fő költséghatékony, magasabb színvonalú ellátásához.

Bari Zoltán kiemelte. hogy a beruházás tervezett fontosabb elemei: nyílászárók cseréje, akadálymentesítés, hőszigetelés (homlokzat, lábazatok, födémek, tető), a Labor épület tetejének átalakítása (magas tető kialakítása, fűtési rendszer korszerűsítés, víz- és csatornarendszerek cseréje, szellőzőrendszer kialakítás, világítótestek cseréje, villamoshálózat felújítása, megújuló energia hasznosítása (fotoelektromos), ÁNTSZ előírásoknak megfelelés (belső burkolatok), meghibásodott, elavult műszerek cseréje.

A Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény felújítása 2018. március 26-án kezdődik, a tervezett befejezése karácsony előtt várható.

Hirdetmény

Tájékoztatjuk kedves betegeinket/látogatóinkat, hogy a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény Modern Városok Program keretében megvalósuló felújításának I. üteme hamarosan kezdődik. A felújítás ezen üteme – mely március 26-án kezdődik és tervek szerint 2 hónapig tart – által érintett rendelések helyével kapcsolatban az alábbi táblázat nyújt tájékoztatást:

Rendelés neve Rendelés helye költözés előtt Rendelés új helyszíne
Neurológia  I emelet,  B114 Földszint,  B010 rendelő( volt Dr. Schütz rendelő)
Reumatológia I  I emelet,  B115 Földszint,  B009 rendelő( volt Dr. Deák rendelő)
Reumatológia II  I emelet,  B124 Földszint,  B009 rendelő( volt Dr. Deák rendelő)
Audiológia  I emelet,  B112 Földszint B034/2 rendelő( volt fizikoterápia)
Fül Orr Gégészet I  I emelet,  B113 Földszint B034/1 rendelő( volt fizikoterápia)
Fül Orr Gégészet II  I emelet,  B125 Földszint B034/2 rendelő  ( volt fizikoterápia)
Sportorvos  I emelet,  B114 Földszint,  B010 rendelő( volt Dr. Schütz rendelő)
Fizikoterápia Földszint B033-34 Új épület, A126 rendelő( röntgen folyosó)
Gyógytorna Földszint B028 Új épület, A001 (rehabilitáció)
Szemészet  I emelet,  B116 Földszint B033 rendelő( volt fizikoterápia)
Lelki gondozó  I emelet,  B118-121 Földszint B029 – 031 rendelő ( volt terhes tanácsadás)
Fogszabályozás  I emelet,  B122  I emelet,  B101 ( szájsebészet)
Bőrgyógyászat Földszint B015-16 Földszint,  B028 rendelő( volt gyógytorna)
Iskolafogászat Földszint B021  I emelet,  B101 (szájsebészet)
CTG Földszint B031 Földszint 40-es szoba( ortopéd cipő méretvételi hely)

Néhány szakrendelés esetében a rendelési idő is megváltozik, erről részletes tájékoztatást intézményünk honlapján találnak. ( www.erdirendelo.hu).

A kivitelező mindent megtesz annak érdekében, hogy a felújítások alatt a rendeléseket a lehető legkisebb mértékben zavarják, de bizonyos munkafázisok minden bizonnyal próbára fogják tenni mind betegeink, mind munkatársaim türelmét, ebben kérem szíves együttműködésüket.

Érd, 2018. március 22.

Tisztelettel:

Bárány Zsolt

főigazgató

Címkék