Az iskolaválasztási terítéken: a Bolyai

Április 12-én és 13-án kell beiratkoznia a 2018/2019 tanévben 1. osztályt megkezdő gyerekeknek az általános iskolákba. Cikksorozatunkban ezúttal az Érdi Bolyai János Általános Iskoláról és az ősszel ott induló első osztályokkal kapcsolatos tudnivalókról, illetve a leendő első osztályosok gólyatáboráról kérdeztük Baranyi Teréz igazgatót. 

Hasonló tartalmaink:

Az iskola hagyományához híven, Bolyai János nevét viselve legrégebbi tagozata a matematika, ahol heti 6 órában tanulnak a gyerekek matematikát. Ezen kívül az emelt óraszámú angol oktatást is meg szokták hirdetni minden évben az 5. osztályosok számára. Nyolc éve egy új profillal bővült az iskola kínálata: a magyar-német két tanítási nyelvű programmal. Idén ballag az első két tanítás nyelvű osztály, mesélte el az Érd Most!-nak Baranyi Teréz. Amikor annak idején létrehozták ezt az osztályt, az alapvető célkitűzés a nyelvvizsga volt, amire éppen mostanában kerül sor. „Nagy az izgalom és a készülődés emiatt, de én úgy gondolom, hogy reális eséllyel vágnak neki a diákjaink, és bizonyosan szépen fogják tudni teljesíteni”, mondta az igazgató.

Jövőre is három osztályt indítanak: az A osztályban magyar-német két tanítási nyelvű, a B és a C osztályban pedig általános tantervű rendszerben tanulnak a diákok. Utóbbiak heti 25 órában tanulnak, a magyar-németesek viszont 29 órában – ebből 4 német nyelv. A németet már elsőtől kezdve 8 órában tanulják a diákok, ugyanis a német nyelvórákon kívül alsóban az énekkel,  a környezetismerettel és a technikával is a célnyelven foglalkoznak, felsőben pedig egy új tantárggyal, a célnyelvi (német) civilizációval, az énekkel, a földrajzzal és a történelemmel mennek tovább németül.

Az óvoda és az iskola közötti ismerkedést, átmenetet rengetegféle módon próbálják barátságossá tenni az itt dolgozó pedagógusok a leendő elsősök számára. Az ovisok meg szokták látogatni az alsósokat, iskolakóstolgatókat és nyílt napot is tartottak. A Facebookon  minden iskolában történő eseményt megtekinthetnek, a honlapon  pedig minden információt megtalálhatnak az érdeklődők.

bolyai2

A gyerekek az iskolában napközi rendszerben tanulnak, azaz elsőtől egészen nyolcadik osztályig délután 14-15 óra között csendes tanulás folyik az iskolában, amikor is a diákok a pedagógusok irányításával felkészülnek a következő tanítási napra, elkészítik az írásbeli leckéiket, és ha marad idő, akkor még a szóbeli leckék megtanulására is sor kerül. AZ igazgató úgy véli, nagyon hasznos ez a délutáni foglalkozás, mert ha a gyerekek valamit nem értenek, a szaktanárok is itt tartózkodnak az épületben, illetve a napközis tanár is segíthet. Az alsósoknál a tanító párok megszervezésével a gyerekek „nyomon követése” reggeltől estig zajlik, azaz a tanítók kölcsönösen beszámolnak egymásnak a gyerekekről.

Mint Baranyi Terét mondja, a Bolyai megkínálja a gyerekeket a versenyek lehetőségeivel, de nem teszi ezt számukra kötelezővé. A körzeti matematika versenyt a Bolyai név felvételét követően már 20 éve itt rendezik meg. Idén közel 270 gyerek vett részt a versenyen, és szép, értékes ajándékokat tudtak átadni az első három helyezettnek.

A kicsik járhatnak úszni és focis edzés is várja őket a Bozsik-program keretében. A nagyok kézizhetnek, illetve az iskola rugby csapata is szép eredményeket ér el a versenyeken. A szakkörök másik része a tehetséggondozáshoz kapcsolódóan a profilt adó tantárgyara vonatkozik: van német, matematika és angol szakkör délutáni foglalkozás keretében, illetve a 8. osztályosoknak felvételi előkészítő szakköröket is tartanak délutánonként matekból és magyarból.

DSCN8138[1]

Ha egy mondattal kellene kiemelnie az iskola sajátosságát, akkor Baranyi Teréz jó szívvel tudja mondani, hogy „ azokkal a gyerekekkel is, akik fejlesztésre szorulnak és a tehetséges gyerekekkel is egyformán próbálunk meg foglalkozni. És mindkét területen olyan eredményeket érünk el, amelyek azt bizonyítják, hogy sikeres ez a tevékenység. Óhatatlan, hogy egy nagyobb váltás kapcsán mindenkiben benne van, hogy egy új dolog elé fog kerülni. De ha ezeket az alkalmakat, amiket az iskola kínál, kihasználják, akkor látják majd, hogy persze, lesz váltás, más lesz az iskolai élet, mint amilyen az óvodában volt, de a zökkenőmentességre nem csak az a garancia, hogy megismerkednek az iskolái élettel, hanem az is, hogy nagyon jól felkészült, tapasztalt, gyermekcentrikus pedagógusok fogják fogadni a gyerekeket.”

Sőt, ahogy az igazgató hozzáteszi, a beiratkozás, a gyerekek osztályba sorolása, illetve a szülői értekezlet után, de még a következő tanév előtt, augusztus utolsó napjaiban, három napon keresztül 8 – 11 óra között egy bejárós gólyatábort is szerveznek a leendő 1. osztályosoknak, hogy ráhangolják őket a szeptemberi iskolakezdésre. “Négy-öt éve működik a gólyatábor, és azóta az a tapasztalat, hogy szeptember elején már egyáltalán nincs olyan kis elsős, aki félve vagy szorongva lépné át az iskola küszöbét, mert már a takarító néniktől az igazgatóig mindenki és az épületben minden ismerős lesz a számára, és tudni fogja, hogyha segítség kell, akkor kire számíthat”, fejtette ki Baranyi Teréz igazgató.

(képek: Facebook -Bolyai Nyúúz)

Címkék