Az iskolaválasztási terítéken: a Gárdonyi

Április 12-én és 13-án kell beiratkoznia a 2018/2019 tanévben 1. osztályt megkezdő gyerekeknek az általános iskolákba. Cikksorozatunkban ezúttal a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumról és az ősszel ott induló első osztályokkal kapcsolatos tudnivalókról beszélgettünk Pintérné Bernyó Piroska igazgatóval.

Hasonló tartalmaink:

Az érdi Gárdonyiban 2010-ben indult  a gimnázium, idén ötödször fognak érettségiztetni, mondta el kérdésünkre az igazgatónő. 2017-ben középiskolai sportosztályt is indítottak, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak tanulmányaikban az Érden és környékén élő eredményes sportoló utánpótlás generációnak. Ahogy arra Pitérné Bernyó Piroska felhívja  a figyelmet, “a sok változás ellenére egy valami nem változott a több évtized alatt – a szellemisége az iskolának. Az itt tanító pedagógusok gyermekszeretete, azok az értékek, melyeket már a 82 évvel ezelőtt itt kezdő két tanító is képviselt. Ez az érték a tudás, az ismeretszerzés igénye. Ilyen érték az egymás tisztelete, a hagyományok megőrzése.”

A 2018/2019-es tanévben induló két általános iskolai osztály általános tantervvel indul, hiszen az iskola elve az, hogy megadják a lehetőséget arra, hogy a kisgyermekek kipróbálhassák magukat minél több mindenben, legyen az akár néptánc, sport, zene, és csak utána döntsék el, merrefelé akarnak tovább menni.

gárdonyi3

Akik attól rettegnek, hogy kisgyermekük a nagy 17-18 évesektől tanulnak majd el olyan dolgokat, amiket kicsiknek nem kellene csinálniuk vagy mondaniuk, azoknak nyugtatóan hathat az, amit az igazgatónő kifejtett nekünk, vagyis, hogy náluk az iskola úgy működik, mint egy család: ott sem zárjuk el a kicsiket a nagyoktól. “A kicsiknél nálunk nincsenek visítva rohangálók a szünetekben, mert ilyenkor még a nagyokat másolják, és azt látják, hogy a nagyok ácsorognak, beszélgetnek. Nálunk a nagyok jó magaviseletűek, és ennek nagyon jó nevelő hatása van a kicsikre”, mondja az igazgató, aki egyébként sem híve a direkt nevelésnek, azaz annak, hogy a tanár csak beszéljen. “Ehelyett itt példamutatás van”, teszi hozzá Pintérné.

A Gárdonyi gyerekcentrikus iskola. “Amikor állásinterjúra jön egy pedagógus, és úgy érzi, hogy a gyerek nem úgy produkál, ahogy elvárja, és ezt azzal magyarázza, hogy mert nem tanul a gyerek, az már nem egy szimpatikus hozzáállás a számomra. Mi azt szeretnénk, hogy szívesen jöjjenek hozzánk tanulni a gyerekek, ne pedig görccsel. A gyerekekért csinálunk mindent”, magyarázza az igazgató. Európai Uniós támogatással a 2009/2010-es tanévben bevezetésre került a kompetencia alapú oktatás, melyben az új tanulásszervezési eljárások, módszerek, projektek teszik változatosabbá a tanórákat.

Az általános iskolában napközi rendszerben tanulnak a gyerekek, hiszen sokan járnak szakkörökbe, délutáni foglalkozásokra, márcsak ezért sem lenne járható út az iskolaotthon itt. “A másik pedig, úgy gondolom, hogy az ilyen kicsiknek a legfogékonyabb időszaka a délelőtt, ezért nem vagyunk híve annak, hogy délután még magoltassunk velük”, teszi hozzá Pintérné Bernyó Piroska. Az alsósok nagy felmenő rendszerben tanulnak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 1-4. osztály között ugyanaz a tanító és napközis viszi őket végig.

A tanórán kívüli tevékenységekkel kapcsolatban az igazgatónő kérdésünkre elmondja, hogy a tanítónénik és az iskola mindenre lehetőséget ad, minden szakkört megszervez, amire igény adódik, legyen az: kézműves, sport, tantárgyi, nyelvi, stb.

A Gárdonyiban az érdi iskolák között egyedüliként van tanuszoda, ezt pedig természetesen már az 1-2. osztályosok is igénybe vehetik. Az uszodába beiratkozott gyerekek heti egy testnevelés órában úsznak itt.

gárdonyi4

Az idegennyelv oktatásról megtudtuk, hogy 4. osztálytól lehet azt itt tanulni. Német és angol a választék, de a legtöbben általában az angolt szokták választani, ezért német csoportot – érdeklődés hiányában – nagyon ritkán tudnak csak indítani.  5. osztályban aztán a teljesítményük alapján csoportokra bontják a gyerekeket: gyorsabban és kicsit lassabban haladókra.

A gimnáziumi osztályba a gárdonyis 8. osztályosoknak ugyanúgy felvételizni kell, mint azoknak, akik előtte máshol végezték az általános iskolai tanulmányaikat, viszont 4,7 -es tanulmányi eredménnyel nem kell szóbelizni, anélkül is megkapja a maximum adható 50 pontot az érettségiző. A központi írásbeli érettségi feladatsort azonban ebben az esetben is meg kell írni.

Az itt érettségizettek sokfajta felsőoktatási képzésre mennek tovább: a bölcsésztől a mérnökin át, pedagógus, orvostudományi, és informatika karokra.

gárdonyi1

A Gárdonyi híres arról, hogy az intézmény dolgozói nagyon jó kapcsolatot ápolnak a szülőkkel. Ezzel kapcsolatban Pintérné Bernyó Piroska elmondja, hogy “az iskolában háromlábú széken ülünk: gyerek, szülő és pedagógus. Ha az egyik láb nem elég masszív, akkor megbillenhet az egész, és a másik kettő nem biztos, hogy fent tudja tartani. Nyitott vagyok a szülők jelzéseire, jó együttműködést alakítottunk ki egymással. Nagyon jó szervezők, erre a legjobb példa a szülők-nevelők jótékonysági bálja volt, amin rekordszámú bevétel gyűlt össze.”

(képek és további információ: http://gardonyi-erd.hu/portal/ )

Címkék