HIRDETMÉNY SORON KÍVÜLI BÍRÓSÁGI ÜLNÖKVÁLASZTÁSRÓL

2018. július 1-jén hatályba lép a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (továbbiakban: Be.), melynek rendelkezései megváltoztatják a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban résztvevő ülnökök összetételére vonatkozó szabályokat.

A jogszabályváltozásra figyelemmel Magyar+ország köztársasági elnöke – az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára – bírósági ülnökök soron kívüli választását tűzte ki a 2018. április 5. napja és 2018. április 30. napja közé eső időtartamra.

Az ülnökjelölés és választás szabályairól a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (továbbiakban: Bjt.) rendelkezik.

A jelölésre jogosultak a Budapest Környéki Törvényszékre jelölhetnek ülnököt, ahová 2 pedagógus, 1 pszichológus és 1 gyermekvédelmi szakember [Be 680. § (5) c) pont] ülnök megválasztása tartozik Érd Megyei Jogú Város Közgyűlésének hatáskörébe.

Jelöltet állíthatnak:

-          pedagógus ülnököt a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei,

-          nem pedagógus ülnököt az egyesületek –kivéve a pártokat-, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint őket a Be. 680.§ (5) bekezdés c) pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek.

Jelölés általános feltételei:

- magyar állampolgárság,

- betöltött 30. életév (és 70. életév be nem töltése),

- nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt,

- büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

Jelölés különös feltételei:

- pedagógus végzettség,

- pszichológus végzettség, vagy

- a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi, vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy.

Jelölés benyújtásának módja:

A jelölést írásban kell benyújtani formanyomtatvány kitöltésével. A jelöléshez csatolni kell a jelölt formanyomtatvány szerinti elfogadó nyilatkozatát, valamint az abban megjelölt dokumentumokat, igazolásokat.

A jelölt a jelölés elfogadását követően haladéktalanul, az ülnökké történő megválasztására jogosult képviselő-testület részére a bírósági ülnökök részére kiállított hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja azt, hogy a Bjt. 212. § (1) bekezdésében rögzített kizáró okok nem állnak fenn vele szemben.

Jelölés benyújtásának helye:

-          személyesen munkaidőben: Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Önkormányzati, Szervezési és Törvényességi Irodájára (Érd, Alsó u. 1., I. emelet 111. szoba),

-          postai úton: Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala címére (2030 Érd, Alsó u. 1. Pf. 31.).

 Jelölés benyújtásának határideje:

A jelöléseket 2018. április 20. napjáig lehet benyújtani. A postai úton benyújtott jelölésnek ezen a napon be kell érkeznie.

Az ülnökök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató, valamint a bírósági ülnökké jelölés és elfogadó nyilatkozat formanyomtatványa elérhető Érd város honlapján (www.erd.hu), vagy átvehető személyesen munkaidőben Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Önkormányzati, Szervezési és Törvényességi Irodáján (Érd, Alsó u. 1. I. emelet 111. szoba).

A jelöléssel kapcsolatos további információ a 06-23-522-300/263-as telefonszámon, vagy a drgellertb@erd.hu e-mail címen, dr. Gellért Beátától kérhető.

Címkék