30 ezren jelentkeztek át az utolsó pillanatban

Az utolsó órákban 30 ezren, összesen mintegy 200 ezren jelentkeztek át szavazni a lakóhelyüktől eltérő településre vagy fővárosi szavazókerületbe a vasárnapi országgyűlési választásra – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Hasonló tartalmaink:

Azok, akik vasárnap nem a lakóhelyükön szeretnének voksolni, pénteken 16 óráig jelentkezhettek át egy másik magyarországi település vagy fővárosi szavazókerület névjegyzékébe. Pálffy Ilona közölte, hogy a választási irodák felkészültek a rendkívül sok átjelentkező “leszavaztatására”, a névjegyzéket ezekben a szavazókörökben több részletre fogják bontani. Kiemelte, hogy így “minden további nélkül” le tudják bonyolítani a szavazást, kivéve, ha az átjelentkezők a szavazókör zárása előtt nem sokkal érnek oda tömegesen, ezért arra kérte az átjelentkezőket, hogy minél hamarabb menjenek el szavazni.
Összesen 8 253 954 választópolgár szavazhat, ebből a magyarországi választók száma 7 875 505, közülük átjelentkezéssel szavaznak 200 041-en, a 118 külképviseleten pedig 58 310-en. Levélben szavaz 378 449 választópolgár. Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra is, hogy amíg valamennyi szavazókör be nem zár, addig az NVI nem kezdheti meg az eredmények közlését.

(MTI)

Címkék