Ismét Születéstől felnőttkorig

A digitális szülők és a digitális gyermekkor, de sok egyéb fejlődés-, illetve neveléslélektani aktualitás is szóba kerül a Születéstől felnőttkorig elnevezésű konferencián április 20-án Törökbálinton. A százhalombattai Szülők Fóruma Egyesület tizenharmadik alkalommal hirdette meg az ingyenes tanácskozást, amelyre nemcsak a szakembereket, hanem a szülőket és a leendő szülőket is nagy szeretettel várják.

Hasonló tartalmaink:

A diákkorú gyerekeket legtöbbször kortársaik zaklatják az online térben, amely akár tragédiával végződhet. Schmidt Mónika, az SZFE elnöke egy olyan megtörtént esetre hívta fel a figyelmet, amely során egy általános iskolás fiúval szórakozott két másik fiú. Elhitették vele, hogy egy vonzó lánnyal csetel, és arra is rávették, hogy kompromittáló fotókat küldjön magáról, amelyeket azután közzétettek az interneten. A fiút ez olyan mélyen bántotta, hogy öngyilkos lett.
Nemcsak a tinédzsereknek árthat sokat a digitális technológia kevésbé tudatos használata. A három éves kor alatti televíziózásnak például kimutathatóan szerepe van a megkésett beszédfejlődésben, a különféle “kütyük” – telefon, tablet, PC – pedig a figyelemzavar és a hiperaktivitás kialakulásában is szerepet játszanak. Arról, hogy miként védhetjük meg a gyerekeinket a digitális technológia és az online tér veszélyeitől, dr. Gyurkó Szilvia jogász, gyermekvédelmi szakember tart előadást a törökbálinti tanácskozáson.
A Szülők Fóruma Egyesület munkatársai a megszokott szakmai elkötelezettséggel nyújtják fejlesztő munkájukat a százhalombattai családok és gyerekek számára. A 2017/18-as tanévben a legnagyobb kereslet az “ügyetlen”, az átlagosnál jobban csetlő-botló óvodások gyógypedagógiai fejlesztésében nyilvánult meg. Speciális, az idegrendszerre ható terápiával (tervezett szenzomotoros tréning) a lemaradásokat mutató óvodások érett, az iskolai tanulmányaikat jó alapokkal kezdő gyerekekké válhatnak.
Az egyesület a védőnői szolgálattal közösen korai fejlesztő csecsemőszűrést végez, amelyen a családok 95 százaléka vesz részt. A hetedik éve működő szűrés egyik fontos eredménye, hogy a szülők is egyre tudatosabbá és kompetensebbé válnak. Az egyesület szakemberei minden százhalombattai család számára rendelkezésre állnak gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai és több korai fejlesztő területen. A szülőknek érdemes időben jelentkezni, mivel a maroknyi szakember esetenként egy-két hónapos előjegyzéssel dolgozik.
A százhalombattai korai szűrések egyik fontos tapasztalata, hogy a császármetszés számos területen hátráltatja a csecsemők fejlődését – mondta el Schmidt Mónika.  Bizonyos mozgási reflexeket például az a forgó mozgás aktivizál, amellyel a kisbaba a szülőcsatornában halad előre a természetes születés folyamán. A reflexekben való eltérések korai felismerése, megfelelő feladatok végzése és végeztetése helyre tudja hozni a megváltozott fejlődést. Az egyesület mindennapi munkájában egyre nagyobb hangsúlyt fektet a gyerekek ezirányú fejlesztésére, amelynek eredményeit az iskolaérettségben élvezhetik a családok. Nem szabad, hogy az anyák kudarcként éljék meg az elkerülhetetlen császárt, de fontos tudni, milyen hátrányokkal jár az orvosilag nem minden esetben indokolt műtét. A konferencián Orosz Katalin, klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta tart előadást a “Sorsformáló 9+1 hónapról”.
A résztvevők mindemellett hallhatnak majd a viselkedési nehézségek okairól, kezelési módjairól, az örömteli koordinációjavításról, valamint a szülők és a pedagógusok együttműködési lehetőségeiről is a sajátos nevelési igényű gyerekek tekintetében.
A Születéstől felnőttkorig konferencia ezúttal is térségi együttműködésben valósul meg. A szervezők között megtaláljuk az érdi tankerületi központot, Móra Ferenc Általános Iskolát, Segítőkéz Szolgálatot és Szérűskert Bölcsődét, valamint az eseménynek otthont adó törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskolát.
A programban való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További részletek a www.szulokforumaegyesulet.hu oldalon találhatók.
Címkék