NAV adóbevallás-tervezet az őstermelőknek is

A NAV első alkalommal adóbevallási tervezetet készített a mezőgazdasági őstermelők részére is, ha a bevallások és adatszolgáltatások szerint 2017-ben bevételt, jövedelmet szereztek.

Hasonló tartalmaink:

Az őstermelőknek az adóbevallási tervezettel vagy önadózással bevallást kell benyújtaniuk, mert olyan bevételeik lehetnek, amelyek nem kifizetőtől származnak, illetve maguk dönthetik el, hogy milyen költségelszámolási módszert választanak, milyen kedvezményeket érvényesítenek.

A mezőgazdasági őstermelőknek (családi gazdálkodók, családi gazdaság tagjai) az adóbevallási tervezetet ki kell egészíteniük az önálló tevékenységből származó, illetve az őstermelői tevékenység során keletkezett jövedelemmel és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel a bevallás 17SZJA-12-01,02,03 oldalait is. Esetükben a hivatal által elkészített adóbevallási tervezet a bevallási határidőt követően nem válik automatikusan bevallássá, csak akkor, ha a kiegészítés és a jóváhagyás is megtörtént.

Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele a 600 ezer forintot nem haladta meg, az őstermelői bevételéből nem kell jövedelmet megállapítania, és egyéb adóköteles jövedelme sincs, akkor bevallási kötelezettség nem terheli.

A mezőgazdasági őstermelők személyijövedelemadó-bevallási határideje 2018. május 22.

(Forrás: NAV)

Címkék