Megsokszorozni az örömünket

Bizonyára sokszor éreztétek már azt, hogy a zene megsokszorozza örömötöket, körülölel, játszani kezd a szívetekben – így fogalmazott a XXIV. Regionális és IX. Országos Kórusfesztivál megnyitóján Maitz Ferenc, a rendezvényt szervező Kőrösi iskola igazgatója. A rangos eseményt, amelyen tizenöt kórus mutatkozott be egymásnak és a nézőknek, ma délelőtt tartották, több mint nyolcszáz gyermek részvételével.

Hasonló tartalmaink:

Amellett, hogy a kórusok számot adhatnak tudásukról, ez a fesztivál egyben szakmai továbbképzés is volt a kórusvezetőknek – tudtuk meg Maitz Ferenc iskolaigazgatótól, aki elmondta azt is: külön öröm volt számukra, hogy ebben az évben a fesztiválon kórusminősítés is zajlott, amire a tizenötből nyolc kórus jelentkezett.

– Mivel idén minősítési versenyt tartottunk, nem hirdettünk győztest. Azok a kórusok, amelyek vállalták a minősítést, arany, ezüst és bronz és kiemelt arany KÓTA-minősítést nyerhettek el, amelyek pedig ezen nem kívántak indulni, ugyanúgy arany, ezüst és bronz minősítést kaptak. Jövőre, a huszonötödik, jubileumi alkalomra vissza szeretném hozni a fesztiváldíjat – jegyezte meg Maitz Ferenc.

A háromtagú zsűrinek – tagjai dr. Döbrössy János karnagy, az ELTE TÓK Ének-Zenei Tanszék vezetője, Réger Mónika Artisjus-díjas és a KÓTA életműdíjas karnagya, és Bárány Gusztáv, a Magyar Rádió Erkel Ferenc- és Lajtha László-díjas zenei rendezője – nem volt egyszerű dolga a kórusok produkcióit hallgatva. Elsősorban az összprodukciót értékelték, és azt, mennyire tudták megragadni a zsűri figyelmét.

A rendezvény megnyitóján Kodály Zoltán előtt is tisztelegtek a szervezők: Csorba Győző Kodály című versét szavalta el Rab Judit előadóművész.

Fotók: Boros Sándor

Címkék