Fókuszban a jegyző

Közel egy évtizedes hagyománya van már a Kőrösi iskolában az Ötórai teaháznak. Olyan  embereket látnak vendégül, akik valamilyen módon kötődnek az iskolához, illetve a városban, a városért tevékenykednek. Május 14-én Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet jegyző látogatott el a gyerekekhez, mesélt önmagáról, hivatásáról, és válaszolt a kérdésekre.

Hasonló tartalmaink:

A tíz év alatt számtalan vendége volt már a Kőrösi iskola Ötórai teaházának, ahol nem az uzsonnáé, hanem a beszélgetésé a főszerep: rendőrkapitány, sportoló, zenésze, színész, városvezető, igazgató ült már a gyerekek előtt, mesélt önmagáról és hivatásáról, és válaszolt a gyerekek kérdéseire.

A beszélgetéseket Nagyné Balázs Gabriella drámapedagógus vezeti, aki az Ötórai teaház ötletgazdája, szervezője. Mint kérdésünkre elmondta, céljuk az is, hogy egy-egy pályával kapcsolatban felvilágosítást kapjanak a gyerekek, akik ezeken az alkalmakon megtanulják, hogyan is kell kérdezni, illetve megköszönni a választ, és nem mellesleg közel kerülnek olyan emberekhez, akiket eddig csak rendezvényeken láttak, vagy a sajtóból ismertek.

Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébetről megtudhatták a gyerekek, hogy ő maga is zenei általános iskolába járt, Budapesten, és hogy nagyon szerette az angol nyelvet, és az idegenforgalmi pálya iránt érdeklődött. Arról is mesélt a hetedik-nyolcadikos diákoknak, hogy mi a jegyző feladata és hatásköre, és milyen iskolai végzettség szükséges ehhez a pályához. A gyerekek természetesen kérdeztek is, például arról, hogy a jegyzőt választják-e vagy kinevezik, be kell-e számolnia valakinek a munkájáról, és mi a feladata a választások során.

Végezetül Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet kérdezte a gyerekeket arról, ki szeretne jegyző lenni. Igaz, egyetlen kéz sem lendült a magasba, az viszont kiderült, hogy többen is jogi pályára készülnek a hetedik-nyolcadikosok közül.

– Most voltam először Ötórai teán. Érdekelt ez a téma; korábban semmit nem tudtam erről a hivatásról, és jó dolog volt megismerkedni vele – mondta az egyik nyolcadikos, hozzátéve: eddig jobbára csak irodalmi élményeiben találkozott a jegyző fogalmával.

 

Címkék