Fedezze fel “Érd Grand Canyonját”!

Mennyire ismeri az Érd Grand Canyonjaként is emlegetett Fundoklia völgyet? Tudta, hogy fontos őskori lelőhely volt itt? Vagy hogy számos védett növény és állat élőhelye? Ha igen, ha nem, tartson szombaton délelőtt az érdi Kertbarát Körrel, akik kirándulást szerveznek a Fundoklia völgybe. A túra vezetője ezúttal Szerényi Júlia, a Vörösmarty Mihály Gimnázium biológia tanára lesz.

Hasonló tartalmaink:

A kis túlzással Érd “Grand Canyonjaként” is ismert Fundoklia völgy számos védett növénynek és állatnak szolgál élőhelyül, mégsem ezzel vált elsősorban ismertté pár évtizede.

Érden már 50.000 évvel ezelőtt is éltek emberek. Ennek nyomaira a Fundoklia völgyben kiránduló pedagógusok bukkantak még 1962-ben. A következő években a Gáboriné dr Csánk Vera által vezetett feltárások aztán a neandervölgyi ősember vadásztelepét rajzolták ki, melyben 50.000 állatcsont és fog maradt meg. A csontok azonosítása után arra jutottak a tudósok, hogy az itt élő ősemberek leggyakoribb zsákmánya a barlangi medve és az ősbölény volt, de ezeken kívül még 37 állatfaj maradványai kerültek elő, így a gyapjas orrszarvú, mamut, barlangi hiéna, barlangi oroszlán, gímszarvas és rénszarvas csontjai. Ami igazán gondolkodóba ejtette a régészeket, az az volt, hogy bár rengeteg barlangi állat csontját találták meg, barlang a közelben nem volt. A régészek hamar felismerték a leletek fontosságát, de éppen akkor építették ki a vértesszőlősi bemutatóhelyet, és nem volt lehetőség egyszerre kettőt építeni. Ennek eshetett áldozatul a Fundoklia-völgy.

1999 óta ugyanakkor a völgy helyi védettséget élvez, hiszen mind növény-, mind állatvilága rendkívül gazdag, és ezek között számos védett faj is található, mint a magyar gurgolya, a Szent István-szegfű, az árvalányhaj, és értékes ritkaság a turbánliliom. Él itt a fokozottan védett pannon gyík, sisakos sáska, fűrészes lábú szöcske, fecskefarkú pillangó és gyurgyalag is.

Ha szeretné saját szemmel is látni és megismerni városának egyik legnagyobb nevezetességének számító völgy gazdag élővilágát, tartson szombaton a kertbarátokkal a Fundoklia völgybe!

Találkozó: 9:30-kor a völgy bejáratánál, a Dévai út 69. előtt.
Érdeklődni a Kertbarát Kör vezetőjénél, Németh Antalnál lehet a 30/5494-230-as telefonszámon.

(kiemelt kép: D. Nagy Andrea -erd.hu)

Címkék