Farkaséhes vízibolhák várnak etetésre

Rengeteg bemutatóval, interaktív kísérlettel, ásványvízkóstolással és előadások, filmvetítések sokaságával várják az érdeklődőket a szervezők 2018. június 1-jén 9 és 15 óra között az MTA Széchenyi téri székházában és az épület előtti parkolóban. Ízelítőnk a programkínálatból.

Hasonló tartalmaink:

Kik is valójában a Vízipók-csodapók szereplői? Milyen apró élőlények népesítik be a Duna és a Balaton vizét? Hova tart a vándorkagyló? Moszat-e az úszó maszat? A Duna-Ipoly Nemzeti Park és az MTA Ökológiai Kutatóközpont programjain rengeteg érdekesség kiderül a vizek élővilágáról, a merészebbek pedig akár ágascsápú rákokat is úsztathatnak, miután megetették a farkaséhes vízibolhákat.

Ha a víz éppen nem folyóban folyik vagy tóban rostokol, akkor a felhőkből zuhan a föld felé, a talaj szerkezetét bomlasztja, vagy a felszín alatt settenkedik. Hogyan szűri és tisztítja a talaj a vizet? Merre áramlik a víz, amikor senki se látja, és hova viszi a szennyeződéseket? És mi a csuda az a digitális homokozó? Válaszok az Akadémia Székháza előtti placcon!

No, és persze itt az ivóvíz. Kemény vagy lágy? Miért van az, hogy néhol vasas? Csapvíz vagy ásványvíz, esetleg otthoni víztisztítás – melyiket válasszuk? Akinek pedig mindez nem elég, az felcsaphat gyógyvíz-sommelier-nek, és megismerheti a történelmi Magyarország ásványvíz-lelőhelyeit!

A mérnöki tudományok rajongói is találhatnak maguknak elfoglaltságot: „ivóvíz-hálózatdiagnosztika autóba beépített mobil műszerekkel”, „Blower-hajó és a folyóvízi mintavételezés eszközeinek bemutatása”, „önjáró (!) robotkamerás (!!) csatornavizsgálat”, „csövek szivárgásának keresése drónnal (!!!)” – szóval nem fognak unatkozni.

(forrás: mta.hu)

Címkék