Már lehet jelentkezni nyári diákmunkára

Mától lehet jelentkezni a kormányhivataloknál a nyári diákmunkára. A nappali tagozatos, 16-25 év közötti fiatalokat célzó munkaerőpiaci programban  június 18. és augusztus 31. között önkormányzatoknál, önkormányzati intézményeknél, valamint a mezőgazdaság és a vendéglátás területén szerezhetnek munkatapasztalatokat a diákok.

Hasonló tartalmaink:

A „Nyári Diákmunka elősegítése” elnevezésű munkaerő-piaci program egyrészt már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását annak érdekében, hogy a korai munkatapasztalat szerzés mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítsa. Másrészt a nyári időszakban egyes munkaerőhiányos terülteken munkaerőt is biztosít.

A programban azok a 16-25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok vehetnek részt, akik lakóhelyük szerinti járási hivatal (Budapesten kerületi hivatal) foglalkoztatási osztályán közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket, és jelenleg nem rendelkeznek foglakoztatásra irányuló vagy vállalkozási jogviszonnyal. Miután regisztráltak a hivatalnál, a foglalkoztatási osztály munkatársai általános és a helyi sajátosságokra is kitérő munkaerő-piaci információt nyújtanak a diákok számára. Ezt követően a hivatal a beérkezett munkaerőigények alapján – az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével – munkaközvetítést végez a legoptimálisabb elhelyezés érdekében.

A program a munkaadók számára bizonyos mértékű bértámogatást is biztosíthat. Az önkormányzati diákmunka keretében önkormányzatnál, önkormányzati intézménynél, valamint egyházi jogi személynél lehet munkát vállalni. Ez esetben a legfeljebb napi 6 órás munkaviszony esetén a program a munkabér és a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százalékát téríti meg. A program a mezőgazdaság és vendéglátás területén is támogatja a diákmunkát, ezzel is enyhítve az ágazati munkaerőhiányt. E területeken legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, ez esetben a munkabér és a kapcsolódó hozzájárulási adó összegének 75 százalékát támogatja a program.

A programról szóló tájékoztató, valamint a támogatás igényléséhez szükséges kérelem és egyéb dokumentációk INNEN tölthetők le.

(BFKH Sajtó, fotó: MTI/Honéczy Barnabás)

Címkék