Folklór és gasztronómia

Káposztás, de nem rétes, kalács, de nem kakaós – mi ez? Aki járt már a Sóskúti Szlovák Önkormányzat által szervezett Kapusztnyik Gasztronómiai Fesztiválon, az tudja: ez bizony a hagyományos, szlovák, káposztával töltött tészta. A sóskúti Andreetti iskolában tizenkettedik alkalommal rendezték meg szombat délután a Kapusztnyik Fesztivált.

Hasonló tartalmaink:
Would you like to replay the video?

Sóskút két gasztronómiai fesztivált is rendez egy évben: télen a trubelkát (ez egy krémes, édes, jellegzetes sóskúti sütemény) kóstolhatjuk meg, nyáron pedig a kapusztnyikot, ezt a káposztával töltött, hagyományos szlovák finomságot. A Sóskúti Szlovák Önkormányzat szerette volna feléleszteni a régi hagyományokat, ezért rendezte meg annak idején a Kapusztnyik Gasztronómiai Fesztivált, ami egyben sütőverseny is volt – és a kezdeményezés olyan népszerű lett, hogy már tizenkettedjére rendezték meg, önkormányzati támogatással.

A kapusztnyik készítését az idősektől tanulták, tanulják el a fiatalok, és láthatóan egyre többen készítik ezt a hagyományos finomságot, hiszen   rekord számú résztvevő nevezett a szombati sütőversenyre – nem volt könnyű dolga a zsűrinek, míg végigkóstolta a huszonötféle kapusztnyikot. A nyertes kiválasztásánál figyelembe vették nemcsak a sütemény kinézetét, hanem azt is, milyen a tölteléke, ízesítése.

Nemcsak a huszonöt sütőasszony izgulhatott ezen a napon, hanem a fellépők is: az iskola néptánccsoportjának ugyanis ez nem csupán egy fellépés, hanem egyben vizsgaelőadás is volt. Színpadra lépett a Sóskúti Ifjúsági Fúvószenekar, a biatorbágyi Szakály Mátyás Férfikórus, és több tánccsoport is érkezett a gasztronómiai fesztiválra, amely este a Góbé együttes koncertjével végződött. Nem maradhatott el a kézműves vásár, és gyermekprogramokból sem volt hiány ezen a délutánon.

Aki lemaradt a Kapusztnyik Fesztiválról, otthon is megpróbálkozhat a sütemény elkészítésével – a titok az, hogy a kelt tészta vékony legyen, jó sok töltelékkel pakoljuk meg, és persze az ízesítés sem mindegy. Az interneten több receptet is találunk, mi most egyet közlünk a sok közül – ezt a Pilisi Értéktár Bizottság honlapján leltük:

Kapusztnyik

Tészta:

  • 1. kg. liszt
  • 3.5 dl tej
  • 17 dkg cukor
  • 10 dkg zsír
  • 0.5 dl olaj
  • 2 tojás
  • 1. élesztő
  • csipet só

Töltelék:

  • 2 kg fehér káposzta
  • őrölt bors

Elkészítés:

Töltelék:
A káposztát megmossuk, kettévágjuk, majd lereszeljük. Megsózzuk, egy tálban átforgatjuk és 10 percig állni hagyjuk. Egy lábasban kis olajat teszünk, a kinyomkodott káposztát rátesszük és megdinszteljük. Lehúzzuk az edényt a lángról, megborsozzuk és jól elkeverjük.
Tészta:
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a lisztre öntjük, beletesszük a többi hozzávalót és összegyúrjuk, majd 1 órán át kelesztjük konyharuhával letakarva.
Kis cipókat csinálunk a tésztából, ezeket külön – külön kerekre kinyújtjuk, kb. 1/2 cm vastagságúra, a káposztából a kör egyik felére halmozunk egy – egy adagot, a tészta másik felét ráhajtjuk, a szélét ujjheggyel lenyomkodjuk nehogy kijöjjön a töltelék. (Kb. 12 cipó)
Tepsire rakjuk, villával megszurkáljuk, felverünk egy tojássárgát és ezzel megkenjük a tésztákat és előmelegített sütőben 20 – 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Címkék