A szoptatás több mint táplálás

Augusztus 1-jén van az anyatejes táplálás világnapja. A szoptatás azonban messze, messze sokkal több, mint táplálás. Meg lehet nyugtatni a babát a szoptatással, segítünk ezzel neki ellazulni, elaludni, nagyfokú biztonságérzetet biztosítunk ezzel a számára. Mindeközben a baba a tápanyagok mellett ellenanyagokat kap, amik védik őt a fertőzésekkel szemben, sőt, emésztő enzimeket, hormonokat, növesztő faktorokat vesz így magához. Az Érd Fm Juhász Judittal, az Érdi Anyatej Klub vezetőjével, laktációs szaktanácsadóval, a Szoptatásért Magyar Egyesület elnökével beszélgetett a szoptatás kapcsán felmerülő kérdésekről.

Hasonló tartalmaink:

A kisbabák és kisgyermekek egészségét már közvetlenül születésük után meg lehet alapozni megfelelő szoptatással: a WHO javaslata szerint az az ideális, ha az újszülött életének első órájában találkozik az úgynevezett kolosztrummal, azaz előtejjel, majd az első félévben csakis anyatejet fogyaszt. A későbbiekben sem szabad hirtelen megszakítani az anyatejes táplálást: az első két életévben, a hozzátáplálás időszakában is erre érdemes elsősorban támaszkodni, írják az az Első 1000 Nap nevű tájékoztató program közleményében. Az Első 1000 Nap elnevezésű kampányt a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület keltette életre azzal a céllal, hogy a szülők és az orvostársadalom figyelmét a fogantatástól 2 éves korig tartó időszak fontosságára irányítsa.

Felmérések szerint sajnos a kizárólagos anyatejes táplálás elterjedése stagnál: az utóbbi 15 évben globális szinten csak 7 százalékpontot növekedett, és általánosan elmondható, hogy az első órában pusztán az újszülöttek 45 százaléka jut előtejhez. A WHO és az UNICEF felmérései szerint évente több mint 820 ezer öt év alatti kisgyermek és 20 ezer kismama halálában játszik szerepet az anyatejes táplálás elmaradása vagy a nem megfelelő szoptatás, pedig a megfelelő szoptatás számtalan egészségügyi előnnyel jár, olvasható az MTI-n.

Közben az UNICEF is a szoptatás mellett kampányol világszerte, itthon négy híres magyar édesanya részvételével:

 

Érden Juhász (dr. Kun) Judit minden hónap első szerdáján tart anyatej klubot az anyáknak, kismamáknak és babáknak a Parkvárosi Református Gyülekezet Ifi házában. A legközelebbi találkozó szeptember 5-én lesz. A klub foglalkozásain és az alább meghallgatható beszélgetésben azokat a kérdéseket jártuk körbe, hogy hogyan készülhetünk fel a kisbaba fogadására és a szoptatásra, mi az igény szerinti szoptatás és mi a jelentősége, kell-e valami mást is adni a babának vagy elég, ha szopik, hányszor kell megszoptatni a kisbabát, h onnan lehet tudni, hogy eleget szopik-e a baba, mit tehetünk azért, hogy elég legyen a tej, hogyan táplálkozzon a szoptató anya.

 (kiemelt kép: UNICEF – Szoptatás világnapja 2018)

Címkék