Elindultak a lovasok Érdről Mohácsra

Szerda reggel Érdről, a római úti emléktáblától indult el az a maroknyi kis “sereg”, amely a mohácsi csata 492. évfordulója alkalmából bejárja azokat a helyeket, ahol II. Lajos serege táborozott. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága már nem először szervezi meg ezt a katonai zarándoklatot, fő céljuk pedig az, hogy a csata 500. évfordulójára nemzetközi katonai zarándokútvonal jöhessen létre ezen az útvonalon.

Hasonló tartalmaink:

492 éve itt, Érden Sárkány Ambrus kastélya környékén vert tábort II. Lajos serege, akikhez itt csatlakozott 300 lengyel vitéz is, emlékeztetett rá T. Mészáros András polgármester, aki idén is örömmel üdvözölte a történelmi zarándoklat résztvevőit. “Fontos dolog emlékezni azokra az eleinkre, akik az országért a vérüket adták, legyenek azok lengyelek, horvátok, rácok, hiszen Szulejmán hadseregével szemben egy nemzetközi sereg vette fel a harcot Mohácsnál”, hangsúlyozta.

Minthogy a Mohácsi Történelmi Emlékhely a Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekszik, ezért a nemzeti park nemcsak a természeti, de Mohács történelmi értékeit is őrzi. Varga Zsolt osztályvezető elmondta, hogy a zarándoklatot a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette, Aggházi Kamil, az intézmény akkori vezetője ugyanis emléktáblákat helyeztetett el azokon a településeken, ahol II. Lajos serege táborozott:  Érden, Ercsiben, Dunapentelén (Dunaújváros), Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn. A táblák érdekessége, hogy azok olyan részletekbe menő információkat hordoznak arról, hogy az adott helyen mi történt a sereggel, hányan voltak, kik csatlakoztak hozzájuk, hogy történelmi tanösvényként is lehet ezekre tekinteni, hangsúlyozta Varga Zsolt, a zarándoklat főszervezője.

DSCN9818[1]

A kezdeményezés  fő célja 2026-ra, a csata 500. évfordulójára az elesettek tiszteletére létrehozni egy elismert, nemzetközi katonai zarándokutat ezen az útvonalon, tette hozzá az osztályvezető.

DSCN9815[1]

A rédei huszárokból és a Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sport Egyesületből álló lovas csapat dr. Négyesi Lajos hadtörténésszel gyalogszeren kiegészülve fogja végigzarándokolni az utat Mohácsig augusztus 29-éig.

DSCN9811[1]

Címkék