Szlovák-magyar lecsó a legjobb a lecho

Egy tucatnyinál is több bográcsban rotyogott a lecsó idén is a Parkvárosi Napközis Táborban csütörtökön. A közös főzés ezúttal is igazi közösségi élmény volt, piknik hangulattal, tánccal és mozgással; a végén pedig kihirdették kié lett a legfinomabb magyar ételklasszikus. A harmadik alkalommal megrendezett nyugdíjas lecsófesztiválra Érd Szlovák testvérvárosából Léváról négy csapat érkezett, akik együtt főztek a magyar klubokkal. 

Hasonló tartalmaink:

Hagyományos, gombás, babos, tarhonyás, tojásos, netán káposztás? A lecsófőző fesztiválon tizenhat bográcsban, megszámlálhatatlan variációban rotyogott a lecsó, vagy ahogy szlovákok hívják lecho. Ezúttal is kiderült, hogy a régi receptek azonban nem csak a konyhában újulhatnak meg. Az Érdi Nyugdíjas Lecsófőző Fesztiválon a helyi  és szlovákiai idősek versengtek egymással annak reményében, hogy eltalálják, melyik ízkombináció lesz a zsűri kedvence.

Már délelőtt tízkor sültek a hagymakockák, és pirultak a szalonnadarabok. Az illat fenséges volt, akárcsak a hangulat. A bográcsok között sétálgatva arról faggattuk a csapatokat, hogy mivel készítik a lecsót, és hogyan szeretnék megnyerni a főzőversenyt. Mivel nem volt arra vonatkozó megkötés, hogy a csapatoknak hány tagja lehet, néhol húszan is üldögéltek a tűz körül. Mindenhol jókedvűen fogadtak, és fergeteges lecsó recepteket mutattak be nekünk. Mivel ez a tipikus nyári étel rengeteg féleképpen variálható, számtalan variációban készült, az biztos, hogy valamennyien szalonnás alapot és jó sok pirospaprikát használtak.

Még a tavasszal Érd szlovákiai testvérvárosába, Lévára látogatott négy helyi nyugdíjasklub csaknem 30 tagja, valamint az Érdi Ifjúsági Önkormányzat küldöttsége azért, hogy ápolják a kapcsolatokat és rendezvényeikkel jó példaként szolgáljanak egymásnak. Már akkor elhatározták, hogy a látogatást a nyár végi lecsófőző fesztiválon viszonozzák, így  négy lévai klub 50 tagja vett részt az érdiek hagyományosnak mondható rendezvényén. A szlovákiai csapatok a helyi klubokkal közösen főztek, az érdiek csak segédkeztek, a fakanalat pedig átadták a lévai barátoknak. Mint azt Kosztolányi Máriától az egyik lévai nyugdíjas klub vezetőjétől megtudtuk, Szlovákiában is a hagyományos konyha része a lecsó, bár ott főleg pörköltek, tartalmasabb levesek, egytálételek alá készítik a paprikás, paradicsomos alapot. A lévai klubok nagy örömmel és jókedvvel jöttek Érdre, azt mondták nagyon tetszik nekik a környezet, a hangulat és nagyon jó ötletnek tartják, hogy az alapanyagokat az Érdi Idősügyi Tanács biztosította a csapatok részére, ezzel is ösztönözve őket a közös főzésre.

A zsűrizés pontban délben volt. A zsűrielnöke Simó Károly, az Idősügyi Tanács vezetője volt, aki az értékelésnél elmondta, hogy “vakon” kóstoltak (nem tudták, melyik kié) és három szempontot vettek figyelembe: az ízét, a különlegességét és a tálalását. Nagyon nehéz helyzetben voltak, végül az alábbi eredmény született:

I. helyezett a Volán Nyugdíjas Klub

II. helyezett a Lévai 1-es számú Nyugdíjas Klub

III. helyezett az Életmód Klub

Az Idősügyi Tanács különdíját a Csuka Zoltán Nyugdíjas Klub, a Szepes Gyula Művelődési Központ különdíját a Meridián Torna Klub csapata kapta.

A nyertes lecsó csapatkapitánya, Lukács András az elkészült ételükről azt mondta, az a titka, hogy jó magyar paradicsom, paprika és füstölt áru van benne.

 

Címkék