Bejegyezték az érdi zsidó hitközséget

hidasi_endre_duzsike_elnokHidasi Endre, a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület elnöke sajtótájékoztatót tartott szeptember 18-án a Polgárok Háza előtt, ahol bejelentette: Buda Környéki Zsidó Hitközség néven bejegyezték az Érden alakult zsidó hitközséget. 

Hasonló tartalmaink:

A Hitközség célja, hogy Diósd, Százhalombatta, Ercsi és Érd térségében lehetőséget és keretet adjon a vallásos érzületű polgároknak hitük gyakorlására. A DUZSIKE természetesen a továbbiakban is folytatja munkáját: már szervezés alatt van a következő auschwitzi emléktúra, melyet 2019 áprilisában tartanak meg és melyre egyre több iskolából jelentkeznek diákok, főként a történelem iránt érdeklődők.

Hidasi Endre hangsúlyozta, hogy a Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület nem vallási alapon szerveződött.

- Ez egy olyan egyesület, amely a hagyományokat, a kultúrát tartja szem előtt és legfőbb tevékenységét annak szenteli, hogy a Holokausztról, mint a nemzet egyik legnagyobb tragédiájáról folyamatosan megemlékezést tartson. A Buda Környéki Zsidó Hitközség viszont kimondottan és kizárólag vallási célból alakult azok számára, akik a hitüket akarják megélni.

A DUZSIKE elnöke a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy elindítanak egy kulturális programsorozatot, melyet kéthavonta szeretnének megtartani. Ezeken az alkalmakon meghívott vendégek foglalkoznak majd a zsidósághoz köthető irodalommal. A programsorozat első vendége Dr. Pelle János történész, holokausztkutató lesz, az első eseményt szeptember 25-én, kedden, 18 órától tartják a Mária utcában, melyre mindenkit szeretettel várnak.

 

Címkék