Lakóterületi fejlesztés a volt lőtéren

A Parkváros északi részén lévő, volt katonai lőtér területét érintően módosulnak a hatályos településrendezési eszközök: a cél egy körülbelül 16 hektáros beépítetlen, magántulajdonban lévő terület ütemezett kertvárosi lakóterületi fejlesztése. Ezzel kapcsolatban tartottak lakossági fórumot hétfőn délután.

Hasonló tartalmaink:

A tervezés, egyeztetés még 2007-ben indult, és jelenleg is zajlik – ennek keretében az első, öt hektárnyi részre elkészült a településrendezési eszközök véleményezési dokumentációja, amit az önkormányzat szeptember 10-én tett közzé honlapján, valamint a Polgárok Házában. A lakosság az október 1-jei lakossági fórumon közölhette észrevételeit, tehette fel kérdéseit.

A településrendezési eszközök módosításának várható hatása, hogy beépítésre szánt részen a környező területekhez hasonló beépítési intenzitású kertvárosi lakóterület jön majd létre. Mivel a volt lőtér Natura 2000-es terület határán fekszik, a fejlesztés – a botanikai szakvélemény alapján – csakis úgy lehetséges, hogy a 16 hektárból mintegy 5,7 hektár nagyságban megőrzik és megtartják a különleges zöldfelületet.

Lőtér2

A fennmaradó 11 hektárból 4 az önkormányzathoz kerül, és mintegy hét hektárral gazdálkodhat vállalkozó – ebből a hét hektárból öt kerülhet átminősítésre, amennyiben az egyeztető eljárás sikerrel zárul.

A lakossági fórumon megjelenteket Fehérné Tölgyesi Ildikó főépítész köszöntötte. A botanikai vizsgálatról és eredményéről dr. Kállayné Szerényi Júlia biológus beszélt a résztvevőknek, míg a fejlesztés részleteit a Pestterv Kft. munkatársai, Pekár Zoltán és Burányi Endre tervezők ismertették.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A lakossági fórumot dr. Bács István alpolgármester vezette, aki elsőként az M7-esen túli területen és a Bem téren tervezett, illetve az elmúlt években megvalósított fejlesztésekről számolt be.

A volt lőtérrel kapcsolatos fejlesztést illetően Bács István hangsúlyozta: a tíz éves munkafolyamat során 100 százalékig figyelembe vették a Duna-Ipoly Nemzeti Park, illetve a környezetvédelmi hatóság előírásait, ezért többször is készíttettek teljes botanikai és rovartani felmérést.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
A lakossági fórumon több kérdés is felmerült a beruházással kapcsolatban– többek közt arra voltak kíváncsiak a környéken élők, hány lakás épülhet ezen a területen. Mint Bács István elmondta, jelenleg maximum 50-55 lakásról van szó, de a távolabbi jövőben, a II. és III. ütem megvalósulásakor nem képzelhető el összesen 100-120 lakásnál több. Erre garancia, hogy az önkormányzat egy korábbi településrendezési szerződésben kikötötte, a terület beépítési intenzitása nem lehet nagyobb, mint a környező településrészeké.

Címkék