Képek Pest megye történetéből címmel nyílt kiállítás március 3-án a Ferenczy Múzeum szervezésében a Pesti Vármegyeháza Kápolna termében. A megnyitón részt vett Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Hasonló tartalmaink:

 

Az eseményen megjelenteket dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, megyei múzeumigazgató köszöntötte, a kiállítást dr. Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. A megnyitó után dr. Völgyesi Orsolya történész ismertette meg a hallgatóságot Pest megye történetével.

Jeles családok, írók, költők, művészek, politikusok kötődnek a megye történetéhez, küzdöttek a gyűléseken, építkeztek, alapítottak, gyarapítottak itt. E gazdag történet legfontosabb eseményeit villantja föl a tárlat, olyan műtárgyak segítségével, amelyek egyúttal az egyetemes magyar kultúra, művelődéstörténet jeles emlékei is.

A helyszín maga a Pest-Pilis-Solt vármegye által megrendelt épület, amelynek az Irgalmasok utcáján (a mai Városház utca) lévő telkét a rajta álló romos középkori épületekkel még 1697-ben vásárolták meg, és a nyugati részt helyreállítva be is költözhettek a hivatalok és intézmények. Itt épült fel a klasszicista Pest szabályozásán és szépítésén József nádor megbízásából dolgozó kiváló építész, Hild József tervei szerint a „gyűlési palota”. Később Hofrichter József, illetve Zitterbarth Mátyás tervei szerint bővítették. A magyar klasszicista építészet e kiváló emlékének kápolnaterében tekinthető meg a megyetörténeti kiállítás 2014. március 3-tól.

kép forrása: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/hirek

Címkék