Megfelelő gáztartalékai vannak Magyarországnak – közölte a külügyminiszter az ukrán válsággal kapcsolatban. Martonyi János azt mondta, hogy már meghozták az intézkedéseket a gáztárolók feltöltésére és felkészültek minden lehetőségre. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az ország rendelkezik olyan útvonalakkal, amelyek szükséghelyzetben is biztosítják a gázellátást.

Brüsszelbe megy ma a miniszterelnök. Orbán Viktor az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozóján vesz részt, amelyen az ukrán válságot tárgyalják. A kormányfő ez után Dublinba, az Európai Néppárt kétnapos tanácskozására utazik, ahol szintén az ukrán válságról lesz szó.

Fizethetnek a szolgáltatók. A bekötési, a hálózatbővítési, a fejlesztési munkák, valamint a mérőórákkal kapcsolatos költségek legalább felét a közműcégeknek kell állniuk – döntött a kormány. Az intézkedés nemcsak a magánembereket, hanem az önkormányzatokat és a vállalkozásokat is érinti.

Ma hivatalosan is véget ér a diósdi csatorna-beruházás. Ünnepélyes keretek között, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Aradszki András országgyűlési képviselő jelenlétében adják át az elkészült szennyvíz-csatorna hálózatot. A projekt része az Érdet, Diósdot és Tárnokot összekötő csatornarendszer-programnak, amely két év alatt készült el, 32 milliárd forint uniós forrásból. Több ezer kilométernyi csövet fektettek le, és a településeket egy korszerű szennyvíztisztítóhoz kötötték.  Csaknem 80 ezer lakos és 22 ezer háztartás életét könnyíti meg a rendszer. A telep napi 15-16 ezer köbméter szennyvíz tisztítására képes, a Dunába tiszta, környezetbarát víz jut vissza. A feldolgozás során keletkezett biogázt is hasznosítja.

Érd polgármestere korábban azt mondta: a munkáknak köszönhetően olcsóbb és kényelmesebb is lesz a szennyvízszolgáltatás, és a közművesítés növeli az ingatlanok értékét. Emellett a beruházás munkahelyeket is teremthet, mert olyan cégek is a városba jöhetnek, amelyek a hiányos csatornarendszer miatt eddig elkerülték Érdet.
Több ezer háztartást kell még rákötni az új szennyvíz-rendszerre, májusig. Ám kevés az akkreditált mérnök, aki ezt a munkát elvégezheti. Ezért a projektben részt vevő félszáz szakember mellé továbbiak jelentkezését várja az érdi csatornamű társulat. Az akkreditált mérnökök neve és elérhetősége megtalálható az erdicsatornazas.hu oldalon.

Még kérhetők a házi átemelő szivattyúk. Március végéig lehet igényelni a berendezéseket. Érd polgármestere arról tájékoztatott, hogy a február végi határidőt egy hónappal kitolták, mert sokan csúsztak az igénylésekkel. A beadványokat a Csatornamű Alispán utcai irodájában lehet leadni.
Igen az új rendőrségre. Megszületett a kormányhatározat az érdi rendőrkapitányság új épületéről, azaz rendelkezésre állnak az építkezéshez szükséges források – közölte a polgármester. T. Mészáros András elmondta, hogy a munkák még ebben az évben elkezdődhetnek; heteken belül átadják az építkezési területet. Az új érdi rendőrkapitányságra azért van szükség, mert a régi már rossz állapotban van és nem elég korszerű.

Áram nélkül maradnak több utca lakói 9 órától. Az erd.hu tájékoztatása szerint 6 órán át szünetel majd a szolgáltatás a Murányi, Nógrádi, Bihari, valamint a Börzsöny, Borszéki és Mecseki utca egy részén. Várhatóan délután 3 órakor kapcsolják vissza az áramot.

A hónap közepén lejár a helyi adók határideje. Az érdi önkormányzat már kiküldte az erről szóló határozatokat; mivel 15-e szombatra esik, ezért 17-éig kell beérkezniük a pénzeknek. Az építmény- és telekadónak az első negyedéves, a gépjárműadónak és a helyi iparűzési adónak a féléves összegét kell rendezni. Ebben a hónapban esedékes a talajterhelési díj is, annak a bevallási és befizetési határideje 31-e. Az erd.hu oldalon minden egyéb információ és nyomtatvány megtalálható.

Pénzért pályázhatnak a civil szervezetek, Diósdon. Március 17-éig juttathatják el beadványaikat az önkormányzathoz; céljaik megvalósításához nyerhetnek anyagi támogatást. A pályázat eredményéről írásban értesítik az érintetteket.

Költészet napi rajzpályázat az érdi gyermekkönyvtárban. 20-áig küldhetik be a diákok a műveiket: bármilyen technikát alkalmazhatnak. Az alsósokat és felsősöket külön díjazzák. A költészet napján, április 11-én hirdetnek eredményt. A legszebb alkotásokból kiállítást rendeznek.

Most még sokfelé felhős az ég, de napközben egyre több helyen kisüt a nap. A szél is feltámad, kivéve a középső területeket, délnyugaton még lehet kisebb eső. Most a főváros környékén 6-8 fok van, délután 9-15 fok között lesz az országos csúcs.

Címkék