Tisztelt Érdi Lakótársam!

 

Örömmel tájékoztatom, hogy lényegében befejeződött városunk évtizedek óta tervezett beruházása, a csatornázás.

Az első szó természetesen a köszöneté. Köszönetet mondok Önnek és családjának a kezdetektől tartó bizalomért és támogatásért és türelemért! Köszönettel vettük az odafigyelést, a hibajelzéseket, a jobbító szándékú javaslatokat is. Ezek kellettek ahhoz, hogy sikeres legyen Érd történelmének legnagyobb beruházása.

Március végén ünnepélyes keretek között zártuk le a csatornahálózat építését. Ezután már csak a rákötések vannak hátra. Év elején remélhetőleg minden érintett megkapta a rákötési engedélyt. Mivel nagyon enyhe idő volt, így semmi akadálya nem volt annak, hogy az elmúlt hónapokban felkészülhessen a rákötés megvalósítására.

Úgy döntöttünk, hogy a legnagyobb építkezések befejezése után is tovább működtetjük a csatornázási ügyfélszolgálati irodát. A rákötések során több olyan kérdés van, amelyben az ott dolgozó szakemberek segítséget tudnak nyújtani, ezért érdemes a megszokott elérhetőségeken keresni őket.

Azt tapasztaljuk, hogy több ezer érdi háztartásban már rá is kötöttek, a többi háztartásban pedig már előkészítették vagy ki is ásták a belső árkokat. Itt már csak az átvétel van hátra. Az átvételt segítik az akkreditált mérnökök, akik egyszerűsített eljárásban nem csak a tervezésben, hanem a szolgáltatóval való szerződéskötésben is közreműködnek.

A közcsatorna és a házi csatorna ahhoz hasonló, mint amikor egy elkészült kabátra fel kell varrni a gombokat: az elkészült közcsatornára kell most rákötni az egyes ingatlanokat. Több esetben jelezték ingatlantulajdonosok: a régebben épült házaknál korábban nem tudták helyesen, hogy milyen mélyen jön ki a házból a cső. Most, hogy nekifogtak az építésnek, derült ki a valós mélység. Ilyenkor ahhoz, hogy illeszkedjenek, vagy a közcsatornát kell mélyebbre tenni vagy a házból kijövő csatornát magasabbra.

Ha az ilyen eseteket bejelentik az ügyfélszolgálaton, szakembereink megpróbálnak megoldást találni. Bár nem minden esetben lehetséges, de ha a műszaki körülmények lehetővé teszik, a legtöbb esetben kis beavatkozással meg lehet oldani a rákötést. Ebben az esetben kis türelmet kérnek a szakemberek, mert sorba kell venni a bejelentéseket és ez nem megy egyik napról a másikra.

Eredetileg szakembereink azt számolták, hogy az idei év első négy hónapja elegendő lesz arra, hogy minden érintett háztartás rákössön a csatornára. Bizonyára ismert, hogy a törvény eredetileg 90 napot adott a rákötésre, amely ez esetben március közepén járt volna le. Mi helyi szinten éltünk a jogszabály adta lehetőségekkel, és a téli időszakara tekintettel 2014. április 30-ig biztosítottunk lehetőséget a talajterhelési díjmentes rácsatlakozásra, ami jóval több, közel 150 napot jelent.

Az elmúlt hetekben többen megkerestek, hogy rá szeretnének kötni a csatornára, de az ezzel foglalkozó szakemberek nagyon elfoglaltak, hisz sokan keresik őket. Ezért arra kértem munkatársaimat: folyamatosan kövessék a rácsatlakozók aktuális számát, és ha indokolt, tegyenek javaslatot a határidő hosszabbításra. Célunk nem az, hogy talajterhelési díjat fizessenek az érdiek, hanem az, hogy ha elkészült a hálózat és valóban rá szeretnének kötni, akkor használják az elkészült hálózatot. Azonban a végtelenségig nem lehet hosszabbítani a határidőket, hiszen az elkészült hálózaton a működési költségek már megvannak, azok pedig a teljes terhelésre vannak méretezve.

Többen jelezték, hogy a rákötés esetén a belső hálózat kiépítéséhez támogatásra lenne szükségük. Ezért még 2010-ben kidolgoztunk egy olyan pályázati rendszert, amelyben kamatmentesen lehet igényelni visszatérítendő támogatást maximum 50.000 Ft értékben.

A pályázati felhívást többször megjelentettük az Érdi Újságban, valamint a város honlapján. Ezen kívül az Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodáján is tudnak segíteni, ha ilyent szeretne igényelni. Javaslom, hogy forduljon bizalommal munkatársaimhoz!

Vannak olyan ingatlanok, ahol a rácsatlakozás csak házi átemelővel lehetséges. Örömmel mondhatom, hogy most már nem csak az üzemeltetést, hanem a beszerzést is meg tudjuk oldani. Azok, akiknek ilyen berendezésre van szükségük, a Csatornázás Ügyfélszolgálatán igényelhették ezeket 2014. március 31-ig. Miután a szakemberek összesítették az igényeket, kiírjuk a közbeszerzést arra, hogy ki fogja szállítani és telepíteni. A jogszabályok által előírt határidőket figyelembe véve ez időigényes folyamat. Reméljük, hogy leghamarabb nyár végén, de inkább ősszel jogszerűen lezárulhat a közbeszerzés és telepíteni tudjuk a berendezéseket.

Természetesen ezen ingatlanok esetén a tulajdonosoknak nem kell aggódniuk a talajterhelési díj miatt: gondoskodni fogunk róla, hogy csak a tényleges telepítés után legyen a határidő számítva. Hisz számukra akkor áll rendelkezésre a csatorna, ha telepítve van a berendezés is.

*

Örömmel tájékoztatom, hogy megnyitotta kapuit a Velencei úti városi sportcsarnok és uszoda! Hosszú évek kemény tárgyalássorozata után az eredetileg meghatározott érték feléért tudta a város megvásárolni az intézményt a beruházó banktól, így most már minden sportolni vágyó, a sportot szerető érdit várunk az Érd Arénában!

*

Végül még egy örömhír: hamarosan elkezdődik az M7 érdi lehajtójának átépítése, és ezzel együtt az ország legmodernebb Interspar áruházának építése Parkvárosban, amelyben közösségi terek is létesülnek, például könyvtár és postahivatal is nyílik.

2014. április

T. Mészáros András polgármester

 

forrás: erd.hu

 

 

Címkék