Negyedik alkalommal rendezték meg Érden a Születés Hetét. A Kötelék–Érd térségi Közösség a Családokért civil csoport idén is olyan programot állított össze, mely vonzó és érdekes lehetett nemcsak a várandós, hanem a kisgyermekes mamáknak is. A szervezők gondoltak a kisebb-nagyobb testvérekre is – nekik gyereksarkot rendeztek be a Magyar Földrajzi Múzeum tetőterében.

Hasonló tartalmaink:

 

Míg május első vasárnapja az édesanyák ünnepe, az utána következő héten az élet születését köszöntjük. Hazánkban 2003-ban rendezték meg először a születés hetét, és azóta az egész országban elterjedt. A rendezvények célja, hogy a gyermeküket váró szülők minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak arról, hogy milyen választási lehetőségeik vannak a szülés módját, helyét illetően; megismerkedhetnek a hazai ellátási rendszerrel, és válaszokat kaphatnak az őket leginkább érdeklő kérdésekre (nemcsak a születéssel, hanem az újszülött táplálásával, gondozásával kapcsolatban is).

 

Érden negyedik alkalommal tartották meg a születés hetét, a Kötelék–Érd térségi Közösség a Családokért civil csoport szervezésében, mely színes programkínálattal várta az édesanyákat május 10-én a Magyar Földrajzi Múzeum tetőterében. Az előadások a várandóssággal, szüléssel, anyatejes táplálással voltak kapcsolatosak. Megtudhattuk, hogyan változik a test és a lélek a babavárás 9 hónapja alatt, milyen vizsgálatokon esnek át a kismamák, hogy mi az az „aranyóra” (ami esetünkben nem egy értékes időmérő eszköz, hanem a születést közvetlenül követő pár óra), hogy mit nyújt az otthonszülés és a kórházi protokoll az újszülöttnek, és hogyan lesz elegendő anyateje a mamának. Az előadások mellett a szervezők gyermeksarokkal és tombolával várták az érkezőket – ez utóbbi nyereménye csupa különlegesség: saját készítésű ékszer, lekvár, kézimunka volt, amelyet ügyes kezű édesanyák ajánlottak fel erre az alkalomra. Rendeztek még reformsüti-készítő versenyt is és Ringató foglalkozást, aminek nagy sikere volt a kisgyerekes anyukák körében, akik – bevallottan – nemcsak a programokra voltak kíváncsiak, hanem egymás társaságát is keresték.

 

– Azért jöttem el, hogy a játszótéren kívül is kialakítsak kapcsolatokat – mondta az egyik anyuka, aki ölében a kisgyerekével hallgatta az előadásokat. A Kötelék célja is ez volt: olyan közösséget teremteni, ahol az anyukák feltöltődhetnek, tanácsot kérhetnek és kaphatnak.

 

– Manapság egy várandós és kisgyerekes anyát túl sok információ éri, túl sok helyről. Ha eljön egy olyan rendezvényre, mint a mai, egyrészt szakértőktől szerezhet ismereteket és kaphat válaszokat, másrészt részese lehet egy támogató közösségnek: olyanok közt lehet, akik az övéhez hasonló élethelyzetben vannak – mondta Bognár Krisztina védőnő, laktációs szaktanácsadó, a Kötelék csoport tagja, aki az anyatejes táplálásról tartott előadást. Mint hangsúlyozta: céljuk, hogy a környező települések családjait informálják a várandóssággal, szüléssel, anyatejes táplálással, gyermekneveléssel kapcsolatos témákban, illetve a szakembereknek továbbképzéseket, tanfolyamokat szervezzenek. A civil csoportot olyan édesanyák alkotják, akik érdeklődnek fenti kérdések iránt, illetve maguk is tanácsadók, szakemberek. A csapat tagjai saját anyagi forrásaikból és támogatásból szervezik rendezvényeiket – köszönet illeti többek közt Magyar Földrajzi Múzeumot, amelynek emeleti termét nemcsak az idei születés heti rendezvényre, hanem az elmúlt években is ingyen kaphatták meg. Érd mellett Százhalombattán és Tárnokon is tartanak rendezvényeket.

 

– Programjainkról a http://www.csaladikotelek.hu honlapon kaphatnak információt az érdeklődők. Annyit már most elmondhatok: szeptemberben tartjuk majd Szoptass szabadon! rendezvényünket, októberben a nemzetközi babahordozó hét programjait. Aki nem tud eljönni egy-egy ilyen napunkra, de kíváncsi az érdi vagy környékbeli baba-mama csoportokra, annak az Érdi Babahordozó és Mosható Pelenka Klubot, illetve a La Leche Liga Érdi Csoportját tudom ajánlani, Százhalombattán az Anyatej Klubot és a Babahordozó Klubot, Tárnokon pedig az Anyatej Klubot – mondta Bognár Krisztina, aki, mint laktációs szaktanácsadó a rendezvényen arról beszélt, hogyan lesz elegendő anyateje a kismamának.

 

– A trükk igen egyszerű: a baba jelzéseire figyelve minél többször kell mellre tenni a babát. A tejtermelés legintenzívebb ingere a tej ürülése – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: természetesen vannak nehéz helyzetek, időszakok is. Ezek megoldására is iránymutatást kaphattak azok, akik részt vettek a születés hete negyedik érdi rendezvényén.

 

Ádám Katalin

Érdi Újság

 

 

 

Címkék