businesseurope

 

A BUSINESSEUROPE előrejelzése szerint 2014-ben uniós szinten 1,6%-os, míg hazánkban 2% GDP növekedés várható – az ukrán-orosz konfliktus a legnagyobb bizonytalansági tényező.

 

 

A 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő BUSINESSEUROPE – melynek hazai tagszervezete a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) – legfrissebb elemzése szerint 2014-ben az Európai Unióban 1,6%-os gazdasági növekedés várható, míg az eurozónában ennél alacsonyabb, 1,2%-os GDP emelkedéssel számolnak. Magyarországon az idei évben 2%-os emelkedést prognosztizálnak, amivel a 10. legjobb helyet éri el hazánk a tagországok közül. A legnagyobb bizonytalansági tényezőt az európai növekedés szempontjából jelenleg az orosz-ukrán konfliktus jelenti. A BUSINESSEUROPE és az MGYOSZ véleménye egybeesik a tekintetben, hogy a tőkéhez való hozzáférés nehézsége továbbra is az egyik legnagyobb növekedés gátló probléma mind uniós, mind hazai szinten.

 

Az európai munkaadói szervezetek tömörítő, brüsszeli székhelyű BUSINESSEUROPE május 21-én publikálta az európai gazdaságról készült átfogó elemzését. A szervezet 2014-re az Európai Unión belül 1,6%-os GDP növekedést prognosztizált, 1,3%-os inflációs és 10,6%-os munkanélküliségi ráta mellett. Az előrejelzés szerint az EU tagállamok átlagos államháztartási hiánya 2,5% lesz, míg a GDP arányos adósságállomány 88,4% körül fog alakulni 2014-ben.

 

2015-re vonatkozóan 1,9%-os növekedést vár a szervezet a 28 tagállam tekintetében, 1,6%-os inflációs és minimálisan csökkenő, 9,9%-os munkanélküliségi rátával. A tagállamok államháztartási hiánya 2,4%-ra mérséklődhet, és az összesített GDP arányos adósságállomány is csökkenhet 0,6%-ot jövőre.

 

A munkanélküliség magas szintje ugyanakkor 2014 után is az egyik legkomolyabb problémája marad az Európai Unió gazdaságainak. Az idei évre becsült 10,6%-os adatot követően 2015-re is közel 10%-os átlagos munkanélküliséget vár a BUSINESSEUROPE. Az unió 28 tagországán belül ráadásul komoly eltérések is megfigyelhetőek, míg például Ausztriában vagy Németországban csupán 5% körüli, addig Spanyolországban vagy Görögországban továbbra is 25%-os munkanélküliségi adat várható idén, és jövőre sem lesz jelentős változás ezen a téren.

 

Az EU tagállamokat vizsgáló, idei évre vonatkozó GDP előrejelzés tekintetében Magyarország a 10. 2%-os várható növekedéssel. A munkanélküliség vonatkozásában, 9,2%-os eredménnyel a 15. helyen tartózkodunk, míg az infláció tekintetében 1,3%-kal pont az uniós átlagot érjük el. 2015-re Magyarországon 1,5%-os GDP növekedés mellett 3%-os inflációs rátával és lényegében stagnáló, 9,5%-os munkanélküliséggel kalkulál a szervezet.

 

Összefoglalva a következőkre kell kiemelt figyelmet fordítaniuk az európai döntéshozóknak a következő egy évben a BUSINESSEUROPE elemzése szerint:

 

-Az európai gazdaság továbbra is csak mérsékelten erősödik, az idei évre várható 1,6 %-os GDP növekedés még mindig törékenynek tekinthető.
-Ambiciózus munkaerő-piaci reformokra van szükség számos tagállamban a munkanélküliség gyors csökkentése érdekében.
-Különösen a kkv-k tekintetében a finanszírozáshoz való hozzáférés javítása elengedhetetlen.
-A megfelelően kivitelezett bankunió elősegítheti az EU pénzügyi piacainak összehangoltabb működését.
-Új kockázatot jelent az orosz-ukrán konfliktus, melynek súlyos hatásai lehetnek az európai növekedésre.
-Az egységes piac fejlesztése érdekében – különösen a digitális technológiák, a telekommunikáció és az energiaszektor vonatkozásában – szükségesek további lépések.
-Az Unió számára előnyös, az USA-val kötött Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodás nagymértékben segíthet az európai növekedés és a munkahelyteremtés felgyorsításában.

 

forrás: mgyosz.hu

 

 

Címkék