Az ivóvízkészlet minőségének megóvása érdekében mérnökök vizsgálták az érdi vízadatbázis kútjainak sérülékenységét. A projekt célja, hogy felmérjék, mely kutak tisztaságát veszélyeztetik 50 éven belül a felszínen végzett tevékenységek és ennek megfelelően még időben megelőző intézkedéseket hajtsanak végre.

Hasonló tartalmaink:

 

A kivitelezéshez az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyert támogatást „Érd Sasvárosi és az Érd Keserűfű utcai forrás üzemelő sérülékeny vízbázisok diagnosztikai vizsgálata” címen.

 

Az érdi vízbázis látja el ivóvízzel a települést és annak környékét. A munkálatok során több helyen figyelő-kutakat fúrtak, a kútfejekbe pedig adatgyűjtő műszereket telepítettek. Összesen 54 helyen vizsgálták a víz minőségét a szakemberek – 14 helyszínen furatból történt a talaj és talajvíz mintavétel, míg 40 helyszínen a lakossági ásott és fúrt kutak vizét elemezték. Az elkészült szennyvízelvezető rendszer kiépülésének köszönhető drasztikusan csökkent a vízkészlet ammóniumtartalma, illetve a nikkel koncentrációt vizsgálva is csak pontszerű szennyeződésekről lehet beszélni. Határértéket meghaladó növényvédőszer illetve szénhidrogén származék jelenléte nem volt kimutatható az elemzett talaj- és talajvíz mintákban.

 

A vizsgálatokra azért volt szükség, hogy a vízbázisok védelmére olyan hosszú távú stratégiát dolgozhasson ki az önkormányzat, mellyel a következő évtizedekre is biztosan garantálhatja majd a minőségi vízszolgáltatást.

 

A vízmintákat a Biokör Kft. laboratóriumában vizsgálták. A növényvédőszer vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., a talajmechanikai vizsgálatokat pedig az ML Geotechnika Kft. végezte.

 

 

Címkék