Védőoltással megelőzhető a méhnyakrák

A világviszonylatban is rendkívül sikeres méhnyakrák elleni állami oltási kampány után több önkormányzat, így például Érd is úgy döntött, hogy az iskolai ingyenes oltási körből kimaradó 15 év alatti korosztálynak is biztosítják az oltóanyagot, és ezzel egy teljes korcsoport átoltottságát biztosítják. A mai napon két érdi diáklánynak adta be a védőoltást dr. Veres Judit gyermekorvos, aki ennek fontosságáról is beszélt.

Hasonló tartalmaink:

 

Érd Megyei Jogú Város polgármestere már évek óta foglakozik azzal, hogy hogyan szállhat be az önkormányzat a méhnyakrák elleni küzdelembe. A Közgyűlés szeptember 18-ai ülésén döntött arról, hogy csatlakozik a Nemzeti Védőoltási Programhoz, erre 10 millió Ft-ot különítettek el.

A méhnyakrákot az esetek 98 százalékban a human papilloma vírus okozza, amely azonban a HPV elleni védőoltással megelőzhető. Magyarországon 2014-től ingyen juthatnak vakcinához azok, akik betöltötték a 12. életévüket, és az általános iskola hetedik osztályát a 2014-15-ös tanévben végzik. A védőoltás beadása nincs életkorhoz kötve, akár 20-30 évesen is javasolt – mondta el a doktornő, de hozzátette: a legjobb minél fiatalabb korban beadatni.

Érden a HPV elleni védőoltásra a jelentkezési határidő október 17-e, jelentkezni munkaidőben Dudás Erzsébetnél a Humán Irodában lehet.

 

Would you like to replay the video?

 

 

 

Címkék