Az Érdi Városi Televízió munkatársának filmjét is vetítik az idén első alkalommal megtartott Magyar Filmhéten. Katona Szabolcs kollégánk Holesch Dénes festőművészről szóló portréfilmjét közel háromszáz másik film társaságában lehet megtekinteni a budapesti MOM Park bevásárlóközpont mozijában, október 13-a és 19-e között.

Az elmúlt három esztendőben készült nagy- és kisjátékfilmek, tévéfilmek, ismeretterjesztő filmek illetve animációs és dokumentumfilmek is szerepelnek a Magyar Filmhéten, ami a 2012-ben megszűnt Filmszemle mintájára kívánja bemutatni a magyar filmművészet legújabb kori alkotásait. Ahogy a néhai Filmszemle, úgy a Magyar Filmhét is kiváló alkalom a szakma és a közönség találkozására – fogalmazott Novák Emil, az eseményt szervező Magyar Filmakadémia elnöke.
A filmhét dokumentumfilmes szekciójában vetítették Katona Szabolcs filmjét is. “A szabadság rabságában” című alkotás az 1983-ban elhunyt Holesch Dénes festőművész kalandos életét mutatja be, aki, – mint oly sok honfitársunk – a nagyvilágban ismertebbnek számított, mint szülőhazájában. Katona Szabolcs elmondta, filmje éppen ezen az ismeretlenségen szeretne változtatni.
A filmek internetes letöltése, az amerikai szuperprodukciók monopóliuma és egyáltalán, a filmnézési kultúra átalakulása Novák Emil szerint mind-mind a magyar film sorsát nehezíti, de úgy véli, a változások ellenére a magyar nézőnek szüksége van a magyar filmekre.
Az idén első alkalommal megrendezett Magyar Filmhétről készült hosszabb összeállításunkat Fénykép című kulturális magazinunk legközelebbi adásában láthatják.

 

Would you like to replay the video?

 

 

 

 

 

Címkék