A magyar kultúra ünnepe Érden

A Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepi rendezvényt tartottak a Szepes Gyula Művelődési Központban. Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Írószövetség ünnepi programján idén is átadták többek között az Érdi Művészeti Díjat és Bella István-díjat. T. Mészáros András ünnepi beszédében kiemelte: a Magyar Írószövetség és Érd közötti együttműködés példaértékű, mert ez által kiemelt rangot kap a Magyar Kultúra Napjának ünnepe városunkban.

1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz írását. A rendszerváltás óta országszerte ünnepségeket rendeznek ebből az alkalomból, így városunkban is. Idén is a Szepes Gyula Művelődési Központ adott otthont az ünnepi eseménynek, amelyen Szentmártoni János az Magyar Írószövetség elnöke a kulturális értékekről, a hagyományok ápolásának fontosságáról is beszélt.

A rendezvényen T. Mészáros András polgármester ünnepi beszédében kiemelte: hét évvel ezelőtt olyan együttműködés kezdődött a Magyar Írószövetség és Érd Megyei Jogú Város között, amely példaértékű, mert ez által kiemelt rangot kap a Magyar Kultúra Napjának ünnepe városunkban.

Falusi Márton

Falusi Márton

A Magyar Kultúra Napján minden évben átadják a Bella István-díjat, amelyet a Magyar Írószövetség és Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata alapított még 2008-ban. Az elismerést az a költő kaphatja meg, aki munkásságában kötődik a nemzeti irodalom értékes hagyományaihoz, a költői, műfordítói pályán már eredményeket ért el és a fiatal vagy a középnemzedékhez tartozik. Idén ezt a díjat Falusi Márton költő vehette át. A rendezvényen Bella István egyik verse, az „Érdi betlehem” című költemény is elhangzott, Rékasi Károly színművész előadásában.

A rendezvényen további, városi díjak átadására is sor került. Csuka Zoltán-díjjal jutalmazták Lendvainé Timár Editet, aki több mint 20 éve a Magyar Földrajzi Múzeum munkatársa. Az ünnepségen Kovács Johanna képzőművész az Érdi Művészeti Díjat vehette át.

Lendvainé Timár Edit

Lendvainé Timár Edit

Kovács Johanna

Kovács Johanna

A rendezvényen kihirdették továbbá az „Így írok én…” című irodalmi pályázat eredményét is. A fődíjat László Péter, a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulója vehette át. Beadott novellájának középpontjában a kábítószer áll. Az irodalmi pályázat három különdíját is átadták, amelyet az Érd Médiacentrum ajánlott fel. A rendezvény zárásaként pedig a Furcsa Vendég zenekar adott műsort.

 

Would you like to replay the video?

fotók: Boros Sándor

Címkék