A rákszűrés életet ment

Hazánk lakosságának csaknem 40 százaléka rákos megbetegedés következtében hal meg napjainkban, ezért nagyon fontos a daganatos betegségek állandó napirenden tartása – mondta el Dr. Kőszegi Gábor a dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgató főorvosa. Február 4-e Rákellenes Világnap.

Hasonló tartalmaink:

2000. februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánította.

A főigazgatótól megtudtuk, hogy a ráknak vannak olyan fajtái, amelyek kémiai okokra, vagy vírusfertőzésre vezethetők vissza, de az esetek nagy részében sajnos ma sem tudják a betegség kialakulásának okát. Ezért igen fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

Az Érd tv megkérdezte Révészné Folláth Verát, akinél 2001-ben éppen egy szűrővizsgálat alkalmával diagnosztizáltak petefészek rákot. Vera először nem akarta elhinni, hogy valóban nagy a baj, de amikor kezelőorvosa azt mondta, 30 százalék esélye van a túlélésre, igencsak megijedt, a pozitív hozzáállás és az élni akarás azonban eredményt hozott. Emellett persze rengeteget segített a család és a barátok A kemoterápiás kezelések alatt sem adta fel a küzdelmet, elfogadta, hogy ez a gyógyulás része.

Ami a férfiakat illeti a tüdő, valamint gyomorbélrendszeri daganatok mellett a leggyakoribb a prosztata rosszindulatú elváltozása. Szerencsére, ma már ez utóbbi is szűrhető.

Az elmúlt évtizedek alatt nagy előrelépések történtek a rákkutatásban, rengeteget finomodott a rákos megbetegedések kezelése, és egyes daganatok esetében a szövettani tipizálás is fejlődött, de sok esetben ma is egy gyógyíthatatlan betegségről beszélünk. Fontos, hogy mindenki részt vegyen azokon a szűrővizsgálatokon, amelyekkel a leggyakoribb daganatféleségeket ki lehet szűrni.

Would you like to replay the video?
Címkék