Magyarország legszebb konyhakertje

legszebbkonyhakertSokan emlékeznek nagyszüleink ház körüli veteményesére, ahol szinte bármilyen zöldség megtermett. Érd is részt vesz a Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű országos programban – jelentette be Németh Antal, az érdi Kertbarát kör vezetője. Jelentkezési lapok igényelhetők a Szepes Gyula Művelődési Központban vagy a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán.

Régen a kertes házakban elöl virágoskert, hátul pedig úgynevezett konyhakert kapott helyett. Azok a növények pedig, melyek nagyobb helyet igényeltek – burgonya, tökfélék, a baromfinak szükséges kukorica – kikerültek a gyümölcsfák közé. A vidék ezen arculata azonban az évek során megváltozott. Az elmúlt évtizedekben azt sugallta a média, hogy nem éri meg az otthoni kertészkedés, mert drága a vetőmag, a vegyszer, a műtrágya, sokkal olcsóbban meg lehet ezeket kapni a nagy üzletekben, bajlódni sem kell vele, és sokkal szebb a bolti zöldség – vélekedik Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere.

Sajnos az emberek többsége – még a legkisebb, pár utcából álló falvakban is – a kertet füvesíti, és legfeljebb csak virágot gondoz, gyepet vág. Ennyit jelent manapság a rendezett udvar, a rendben tartott porta fogalma. zoldsegeskert1

A program ezen a tendencián változtat. Elismeri azok munkáját, akiknek a konyhakert – a zöldséges- és gyümölcsöskert – művelése mindennapi teendőik közé tartozik. A programmal szeretnék elérni, hogy ezek az emberek végre kellő megbecsülést kapjanak, és az önellátó, környezetbarát gazdálkodást felvállaló életmódjukat, szemléletüket, példájukat minél többen kövessék!

zoldsegeskert2Bárki képes lehet az önellátásra, és egy kis munkával, odafigyeléssel egészséges élelmiszert tud tenni családja asztalára úgy, hogy a megérdemelt, egészséges zöldségért, gyümölcsért elég csak a kert végébe kisétálni.

Először 2012-ben Karcagon hirdették meg “A legszebb konyhakertek” című program, amelyhez most Érd is csatlakozott. További információ a Szepes Gyula Művelődési Központban, a Kertbarát Körtől, Németh Antaltól, a Kertbarát Kör vezetőjétől kérhető.

A programról további információk a legszebbkonyhakertek.hu oldalon találhatók. 

Címkék