Sakura hanami a Füvészkertben

Nem kell ahhoz széplelkű tini lánynak lenni, hogy rácsodálkozzunk egy csokor friss virág törékenységére, a felhő mögül kibukkanó vidám napsugárra. Na jó, egy kicsit tényleg romantikus, meg giccses is az egész, de tavasszal még a kérges szívűek is örömüket lelik a természet nyújtotta szépségek csodálatában. Pláne a japánok! 

MACUO BASÓ
SZÁZHETVEN HAIKU
Fodor Ákos fordításában
Tavasz-sirató
madárdal szól; a halak
szeme is könnyes…!
Hogy mi fán termett?
Titok. – Ám, mi illatát
illeti: tudom.
Cseresznyevirág-
fellegen át-setétlik
egy templomtető.
Tavasz Pilléi
csapongnak – honnan, hová? -
kert fala fölött.
Tavasz sincs üdébb,
mint az a festett virág,
tükröd hátlapján!
Bár felhő-távol
vagy most: ez sem végleges.
Vándormadár-út.

A japánok legnagyobb tavaszi ünnepe a Sakura hanami, vagyis a cseresznyefavirágzás megfigyelése. Ezrek gyűlnek össze a szigetország parkjaiban, hogy közösen örüljenek a rügyfakadásnak. Mi itthon a húsvéti locsolkodás után épp csak megszárítkoztunk, de máris készülhetünk egy kis elemózsiával megpakolva, hogy a szabad levegőn, cseresznyefavirágszirom hullásban elfogyasszuk az uzsonnánkat. Nem kell ehhez japánnak lenni, mindenkit szeretettel várnak a szervezők a fővárosi füvészkertbe április 18-án és 19-én. Vigyázat! Délután 5-kor zárnak!

Nem csak a cseresznye virágzik épp most, érdemes alaposan körbenézni! Galériánk a Füvészkertben készült.

 

 

Hallgassák meg Jámbor Alíz japánspecialista, utazási tanácsadót, aki felkészít bennünket az itthon furcsának ható szokásra. Nagy Emese interjúja.

 

SAKURA ÜNNEP AZ ELTE FÜVÉSZKERTBEN

2015. április 18-19.

Az ELTE Füvészkertben több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában. A haiku verseny győztesei és résztvevői a kertben viszontláthatják műveiket.

 

Címkék