Rájuk is figyeljünk a hőségben!

A nyári kánikulában saját magunkra is több időt, figyelmet kell fordítanunk, hogy megelőzzük az ilyenkor szokásos betegségek, sérülések kialakulását, de környezetünkre, így háziállatainkra is fokozottan kell figyelnünk, hiszen ők is nehezen bírják a tikkasztó hőséget.

Hasonló tartalmaink:

A kánikula a latin canis szó kicsinyítőképzős változata, ami annyit jelent, kiskutya, kutyus – bár ez a kapcsolat a hőség és Canis Major csillagkép között már nagyon régi eredetű és ennél több köze nincs is házi kedvencünkhöz, de annyi bizonyos, hogy bundás háziállataink nyáron jóval nehezebben bírják a meleget, mint gazdáik.

A kutyák nem tudnak izzadni, ezért nyelvüket kinyújtva gyorsabb lihegéssel párologtatják a nedvességet, így hűtve magukat, míg a macskák bundájukat nyalogatva érik el a hűsítő hatást. A madarak tollazatukat felborzolják, hogy ne ragadjon meg testük és tolluk között a meleg levegő, alkalmanként pedig ők is lihegnek, ám ilyenkor kedvelt időtöltésük kerti tavakban fürdeni.

A nyulak is lihegnek, de leginkább füleiket használják hőmérséklet-szabályozóként. A hőségben a kevésbé szőrös fülükön erősebben áramlik át a vér, és ezzel hőt adnak le. A többi ház körüli állat mellett a disznóknak is kevés verejtékmirigyük van, így a dagonyázás mellett sárral hűsítik magukat.A szakértők azt tanácsolják, hogy állataink ivóvizét napi többször is cseréljük, és mi is figyeljünk rá, hogy rendesen hűti-e magát háziállatunk.

…és mi a helyzet az Állatkertben?

0716_allatkert_budapestNa de mi a helyzet a hazánk állatkertjeiben található állatokkal? Hallgassa meg Nagy Emese interjúját Hanga Zoltánnal, az állatkert szóvivőjével. Megtudhatja, hogy a náluk élő állatok – köztük a jegesmedvék – hogyan védekeznek a nyári meleg ellen!

 

Címkék