Mégsem jön az enyhülés!

Az országos tiszti főorvos péntek-szombat-vasárnapra hőségriadót rendelt el. A napi középhőmérséklet pénteken elsősorban az Alföldön és a nagyobb városokban, szombaton és vasárnap pedig az ország nagy részén meghaladhatja a 25 Celsius-fokot, ezért másodfokú intézkedést léptetnek életbe.

Hasonló tartalmaink:

Jön a 35 fok

A következő napokban tovább fokozódik a meleg, vasárnap már többfelé 35 fok körüli, helyenként 35 fok feletti értékeket mérhetünk délután. Szinte az egész országban kánikulára van kilátás, valamint hajnalonta is egyre kevésbé fog felfrissülni a levegő, sokfelé mindössze csak 20 fok köré csökken majd a hőmérséklet. Pénteken többfelé, szombaton a keleti tájakon lehet élénk az északias szél, majd vasárnap elsősorban nyugaton, északnyugaton élénkülhet meg a délire forduló szél.

Megszűnik a felfrissülés

A sok napsütés mellett pénteken még az ország több tájegységén növekedhetnek meg erősebben a gomolyfelhők, melyekből elszórtan frissítő záporok, zivatarok kialakulhatnak. Hétvégén már ez sem lesz jellemző igazán, csupán elvétve alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar a sok napsütés mellett. Zivatarok közelében számítani kell még erős, viharos széllökésekre.

Vigyázzunk a napozással!

Az UV-sugárzás is nagyon erős fokozatot ér majd el a következő napokban. Minden bizonnyal sokan vízparton keresnek majd felfrissülést, de a 11 és 15 óra közötti időszakban kerüljük a direkt napfényt, illetve gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről. Viseljünk szalmakalapot, napszemüveget. Fontos a folyamatos folyadék-utánpótlás is, naponta legalább 3-4 liter alkoholmentes folyadék fogyasztása mindenképp ajánlott.

Hétvégi kamionstop: hőség miatt felfüggesztve

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból 2015. július 25-én és 26-án korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

A kamionstop főszabály szerint szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig lenne érvényben a július 25-26-i hétvégén. Az országos tisztifőorvos azonban a tartós hőség miatt korábban elrendelt 3. fokozatú hőségriasztást 2015. július 26-án 24 óráig meghosszabbította. A hőség miatt kialakuló veszélyhelyzetre tekintettel a közlekedésért és környezetvédelemért felelős tárcák a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozásának átmeneti felfüggesztéséről döntöttek.

A járművezetők így a vezetési és pihenőidő betartása mellett hosszabb megszakítás nélkül teljesíthetik szállítási feladatukat, nem kell a rekkenő hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk.  A kamionstop felfüggesztése lehetőséget ad akár arra is, hogy a nehéz tehergépjárművek az enyhébb esti, éjszakai órákban induljanak útnak.

A jelenlegi számítások szerint hétfőn ismét számítani kell heves zivatarok kialakulására.

mti.hu, idokep.hu

Címkék