Nem a szabadstrandokat zárják be a Velencei-tónál

Nem a szabadstrandokat záratják be, hanem a nyitott partszakaszokat. Nem mindegy, mert a kettő nem ugyanaz – állítja a velenceitoonline.hu. Péntek este az M1 Híradója azt közölte: bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot az ÁNTSZ. Térkép készült arról, hogy hol lehet fürödni és hol nem: megmutatjuk. 

Hasonló tartalmaink:

A közszolgálati híradó – portálján is megtalálható – híre szerint bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot az ÁNTSZ. Tiltott hely lett minden szabadstrand a fürdőzők számára. Annak, aki fürdeni szeretne, hamarosan a fizetős strandra kell mennie, a járási hivatal ugyanis arra kötelezte a strandok üzemeltetőit, hogy helyezzenek ki a parton fürdést tiltó táblákat és a lépcsőket távolítsák el. Aki nem tesz eleget a határozatban foglaltaknak, akár egymillió forintos, többször is megismételhető bírságra számíthat – közölte a közszolgálati híradó. Az üzemeltetőknek nyolc napon belül ki kell venniük a lépcsőket és fürdést tiltó táblákat kell elhelyezniük a parton. A hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj, hanem azzal, hogy a fürdőhelyek eddig illegálisan működtek és egyszerűen nem felelnek meg a követelményeknek – szólt az M1 híre.

A Velencei-tó Online híre szerint viszont a hír félreértésen alapul: nem a szabadstrandokat záratják be, hanem a nyitott partszakaszokat. Az úgynevezett nyitott partszakaszokon nem lehet fürödni a szabályok szerint, míg a szabadstrandokon lehet fürödni, kötelező a lejáró, szedhet parkolódíjat és bérleti díjat a büfésektől az üzemeltető, de nem kérhet pénz a mosdó használatáért. Természetesen itt ugyanazoknak az előírásoknak kell az üzemeltetőnek megfelelnie mint egy fizetős strand esetén, vagyis kötelező a vízmintavétel, a vízimentő és az elsősegélynyújtó hely is.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a Velence Korzón kívül nincs hivatalos szabadstrand a Velencei-tó környékén, hanem az összes nyitott partszakaszként üzemel, mert nemigen érné meg szabadstranddá nyilváníttatni azokat.

A Velencei-tó online térképet közöl arról, hogy információik szerint most akkor hol lehet fürödni, és hol nem. A térképet ebben a cikkben találják.

Címkék