Világfalu Vigántpetenden

Világvárosról minden bizonnyal már sokan hallottak, ezek a Föld legnagyobb, legbefolyásosabb vagy leglátogatottabb városai. Néhány évtizeddel ezelőtt Érdre sokan használták az „Európa legnagyobb faluja” kifejezést. Vigántpetend viszont valami más: világfalu.

A Tapolcai járásban, a Balatontól 15 kilométerre északra fekvő Vigántpetend világfaluvá avanzsált azzal, hogy számos országból érkeztek építészek, hogy a fa anyagával ismerkedjenek, s abból a lehető legtöbbet kihozzák. Méghozzá olyan sokan érkeztek, hogy a falu lakóinak száma a tábor ideje alatt a sokszorosára nőtt, mivel lakossága a 2014. januári adatok alapján nem éri el a 200 főt, szám szerint csak 194-en laknak itt.

2010-ben indult útjára a Hello Wood nevű program, amelyet idén már hatodszor tartanak meg – mondta el a program kurátora, Pozsár Péter, aki megjegyezte azt is, hogy eleinte 21 diákkal indultak, most már pedig ott tartanak, hogy minden kontinensről érkeztek építészet-hallgatók a legnevesebb egyetemekről.

A Hello Wood alapvetése, hogy mindent kizárólag fából készítenek, ami elsőre idejétmúltnak tűnhet, csakhogy az – sokszínű felhasználhatósága és könnyű feldolgozása miatt – sosem megy ki a divatból, már csak azért sem, mert akár munkahelyünkön, akár otthonunkban azt érezhetjük, hogy kint vagyunk a természetben.

Hallgassa meg Nagy Emese interjúját Pozsár Péterrel!

 

 

Címkék