Biztonságot adó testi közelség

Felgyorsult világunkban egyre többször hallhatjuk, hogy a természeti népeknél a gyermeküket – testükre erősítve – mindenhova magukkal vivő anyukák világában ismeretlen a síró, mindenre megrezdülő és a visszahúzódó kisgyerek.


“A világ, amelybe a gyermek beleszületik, tele van ismeretlen és nyugtalanító ingerekkel, és a diszharmónia, mely ennek következtében a gyermekben keletkezik, kizárólag az anya testi közelségével csökkenthető. Pszichológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy a gyermek, akit csecsemőkorában sokat tartottak ölben, illetve mindig felvették, amikor kéredzkedett, 3 éves korában nem csak kevesebbet igényli, hogy a szülő karjaiban legyen, de kreatívabb, ötletesebb, kezdeményezőbb is társainál. Ennek az a magyarázata, hogy a kreativitás az értelmi képesség mellett- egyfajta bátorság, önbizalom jelenlétét teszi szükségessé, és az ölben tartott gyerekek születésüktől azt tanulják, hogy a világ biztonságos hely, a környezet bármikor “megszólítható”, és onnan mindig megfelelő és megnyugtató válasz érkezik.”

Dr. Ranschburg Jenő pszichológus vélekedik így a mama és a baba kapcsolatának, közelségének fontossága kapcsán. Hallgassa meg Kósa Katalinnal a Nandu babahordozóról készült interjúnkat!

Címkék