Téli madáretetés

A tél beköszöntével az erdő legkisebb szárnyas lakói vannak a leginkább kiszolgáltatva a zord időjárásnak. Bár nélkülünk is elboldogulnának, egy kis odafigyeléssel, gondoskodással segíthetünk nekik átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Hasonló tartalmaink:

- A legfontosabb, hogy az etetés-itatás FOLYAMATOS legyen, mert a madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe, akár éhen is halhatnak a megszokott etetések nélkül.
- Adhatunk olajos (natúr, nem sózott!) magvakat, napraforgómagot, kölest, muhart, stb., de megfelelő a kereskedelmi forgalomban kapható pintyeknek-, és hullámos papagájoknak készült magkeverék.
- Tűzzünk fel egy fa, vagy cserje egyik ágcsonkjára egy egész almát, ehhez is vissza-visszajárnak majd azok a nálunk áttelelő madarak, amelyek “lágyevők”, tehát rovarokat is fogyasztanak a nyári időszakban.
- Fontos az állati zsiradék: nem sós, vagy kifőzött szalonna, faggyú, vagy a szintén akár barkácsboltokban is kapható cinkegolyó, de lágy sajttal is kínálhatjuk szárnyas látogatóinkat.
- SOHA ne adjunk énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, és semmilyen péksüteményt, amiben élesztő van, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják!
csuszka
Mikortól?
Hazánkban körülbelül november elejétől, ahogy ez első fagyos nappalok beköszöntenek.
Meddig?
A fagyok tartós megszűnéséig, Magyarországon ez általában április közepére tehető.
Mivel?
Natúr olajos magvak (fekete, apró szemű napraforgó, köles, muhar, stb., kiegészítésként esetleg dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia, stb.)
Állati zsiradék (nem sós vagy kifőzött szalonna,háj, faggyú, cinkegolyó, lágy sajt, vaj)
Alma
Mivel TILOS?
Kenyér, kenyérmorzsa
Etető típusok:
talajetető – az avartól megtisztított talajra szórjuk az eleséget, nádból, műanyag fóliából féltetőt építhetünk fölé a hó ellen
tálcás etető – egyszerű etetőtálca, ami műanyag virágalátéttől, alacsony peremű faládáig bármi lehet, a tálca aljára fúrjunk néhány 2-3 mm átmérőjű lyukat, ahol a hólé és az esővíz kifolyhat
dúcetető – a rögzített etetők közé tartoznak. A magtartóval felszerelt dúcetető előnye, hogy egyszerre akár 25 kg napraforgó is elfér benne, így ideális olyan helyre kitenni, ahol ritkábban fordulunk meg
függő etető – szépen kidolgozott fa házikó, a fémhálóból vagy műanyagból készült gyári önetető, kézimunkával készülő lopótök, kókuszdió és rögtönzött etetők, és a cinkegolyó is függő etetők közé sorolandó
ablak- és ablakpárkány-etető – leginkább panelházat ablakaira ajánlott.
mme.hu
Címkék