Február 11-én Torkos Csütörtök

2016. február 11-én ismét lesz torkos csütörtök, amikor a programban résztvevő éttermek 50% kedvezményt adnak az elfogyasztott ételekre és az alkoholmentes italokra. Jó alkalom ez arra, hogy az éttermekbe kevesebbet járók otthonuktól távol vacsorázzanak, a vendéglőkben rendszeresen étkezőknek pedig új ízek kipróbálására.

Már elérhető az Étterem kereső, melynek segítségével mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb helyet.

Érden eddig a Poirot Belga Söröző és Pub és az Érdi Vigadó Étterem és Kávézó csatlakozott, a környező települések közül pedig Sóskúton a Táltos Étterem vagy Budaörsön a Don Pepe Pizzéria illetve a Grill Station is részt vesz az akcióban.

Várhatóan az idén több étterem csatlakozik, hiszen az elmúlt évek gyakorlatához képest a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) egy nagyon nagy enyhítést tett, miszerint az alkohol tartalmú italokat nem kell féláron adni az akcióban részt vevő éttermeknek. A vg.hu összehasonlítása alapján tavaly országszerte 610 vendéglátóhely kínálta ezen a napon féláron az ételeket, italokat, ami nagy csökkenés volt az előző évek gyakorlatához képest. Az MT Zrt. ezen kívül azzal is népszerűsíti az eseményt, hogy a csatlakozók különféle beszállítói kedvezmények közül választhatnak, illetve bekerülnek a Mi kerül az asztalra torkos csütörtökön? című online kiadványba.

A vg.hu cikke kitér arra is, hogy eddig minden évben felmerültek kifogások, amelyek miatt az MT Zrt. szigorúan ragaszkodik ahhoz, hogy a részt vevő éttermek tartsák be a szabályokat. A cikk kiemeli: aki vállalja, hogy részt vesz a kezdeményezésben, annak a teljes nyitvatartási időben, a teljes étel- és alkoholmentes kínálatból kell 50 százalékos árkedvezményt adnia. Nem lehet korlátozni a fizetési lehetőségeket sem erre a napra, és mindent elérhetővé kell tenni, ami az év többi napján megszokott. Fontos szabály, hogy az étteremnek meg kell tartani a torkos csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt a la carte étlap és itallap választékát és árait, és ebből adni az 50 százalék kedvezményt. Külön az alkalomra készített szűkített menüsorral nem lehet részt venni. A torkos csütörtöki kedvezmény viszont csak helyben fogyasztásra vonatkozik, elvitelre rendelt ételekre nem kell kedvezményt adni – tájékoztat a vg.hu.

A  torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is – olvasható a wikipedia szócikkében. Lényege, hogy – a közelgő nagyböjt előtt – ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni. Idén azonban a nagyböjt időszakára esik a Torkos Csütörtök napja, de sok étterem készül változatos, böjti ételekkel is.

itthon.hu, vg.hu, képünk illusztráció

 

Címkék