Pest megye és Budapest szétválasztása

(OS) A polgárok és az önkormányzatok együttműködésének sikeres példájaként is üdvözli Pest megye és Budapest szétválasztását, önálló tervezési-statisztikai régióvá válását a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége. 

Ezzel, amennyiben az EU Tanácsa és Bizottsága jóváhagyja, orvosolható lesz, hogy Magyarország az EU-csatlakozás idején hét NUTS2 tervezési-statisztikai régiót jelentett be. Köztük a fővárosból és Pest megyéből álló Közép-magyarországi régiót, amely – a mechanikusan generált mutatószám alapján – érdemtelenül kikerült az EU kohéziós forrásokkal legintenzívebben támogatott régiók csoportjából, és egy szintre került az EU legfejlettebb (pl. a Nagy-London vagy az Ile de France, stb.) régióival, ami irreális.
Budapest marad a “fejlettebb régiók” csoportjában, amelynek pozitívuma, hogy a marketingben elmondható, a magyar főváros Párizzsal, Londonnal, stb. azonos sávban van az EU fejlettségi skáláján. Viszont a budapesti fejlesztésekhez még középtávon szükséges lenne az EU kohéziós forrásaira.
A magyar fejlesztési politika és nemzet-stratégia szempontjából újra kéne gondolni a magyarországi regionalizmusban a régiók lehatárolását és  nem mechanikusan, hanem – más tagországokhoz hasonlóan – nemzeti érdekeink szerint kihasználni az EU NUTS2 régiókra vonatkozó jogszabály adta kereteket, kivételi lehetőségeket.
Erre háromévenként kerülhet sor, így 2019-ben.

 Kiadó: Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége

Kép: pestmegye.hu

Címkék