Május 4-e, a tűzoltók napja

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, s a ma tűzoltói számára is “Flórián, az egyszerű római katona testesíti meg az önfeláldozást és a bátorságot”. Ebből az alkalomból köszöntötte a legutóbbi közgyűlésen a polgármester a város tűzbiztonsága érdekében végzett kiemelkedő munkáját végző tűzoltókat. 

Hasonló tartalmaink:

A város tűzbiztonsága érdekében végzett kiemelkedő munkájáért elöljárói javaslatára, a Tűzoltóság Napja alkalmából dicséretben és anyagi jutalomban részesítette az önkormányzat Jakus Ferenc címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, Litter Ferenc címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, valamint Németh Zoltán József címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert.

A közgyűlésen a kitüntetések átadása után fogadták el az Érdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2015. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót. Rózsa Gábor tűzoltóparancsnok elmondta, hogy Érden kívül további 19 településen látják el a tűzvédelmet.

2015-ben 1202 jelzést kaptak, amiből 467 esetben történt tűzhöz riasztás, 735 esetben pedig műszaki mentéshez hívták őket.

Érden a 2014-es adatokhoz viszonyítva 54-el kevesebbszer kellett tűzhöz menniük, azonban a műszaki mentések száma jelentősen nőtt 115-ről 497-re. Rózsa Gábor tűzoltó alezredes elmondta, hogy a tavalyi viharkárok okozták a sokszorozódást. A statisztikai adatok szerint a szándékosan megtévesztő hívások száma csökkent, köszönhetően annak, hogy szankcionálják az indokolatlan riasztásokat.

Az Érdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság az ifjúságnevelésre is nagy hangsúlyt fektet, tavaly 4300 gyermekkel kerültek kapcsolatba. A tapasztalatok szerint nagyon fontos, hogy már egészen óvodás korban találkozzanak a kicsik a katasztrófavédelemmel.

Magyarországon hivatalosan 1991 óta tartják május 4-én a Tűzoltók Napját. 

Címkék