Harmincmilliós keret a szakrendelőnek

Az ország egyik legjobban felszerelt járóbeteg-szakellátó központját hozták létre öt éve Érden, uniós forrásból. A kiváló műszerpark azonban most már cserére, pótlásra szorul: az önkormányzat harmincmillió forinttal segíti ebben az intézményt, de saját és alapítványi forrásokból is végeznek eszközbeszerzéseket. Mint a főigazgató hangsúlyozta: a műszerek pótlását szükség szerint elvégzik, műtétek, kezelések emiatt sosem maradtak, maradnak el.

Hasonló tartalmaink:

Hat évvel ezelőtt 1,3 milliárd forintos uniós támogatásból járóbeteg-szakellátó központtá fejlesztették az érdi szakorvosi rendelőt: egynapos sebészetet és rehabilitációs osztályt alakítottak ki, megújult a kúraszerű ellátások infrastruktúrája és az orvosi eszközpark (többek közt digitális röntgennel és modern ultrahangkészülékekkel gazdagodott az intézmény). A nagyon korszerű, jó minőségű műszerek 480 millió forintba kerültek annak idején.

Ezzel az átalakítással az érdi intézmény hazánk egyik legjobban felszerelt járóbeteg szakellátó központja lett. Itt működik az ország második legnagyobb forgalmú egynapos sebészeti részlege, ahol az eltelt bő öt esztendő alatt több mint nyolcezer műtétet végeztek el, méghozzá úgy, hogy gyakorlatilag nincs várakozási idő, legfeljebb annyi, amennyi a beavatkozást megelőző kivizsgáláshoz szükséges, ráadásul a gondos előkészítésnek köszönhetően lényegében szövődménymentesen dolgoznak. Az eltelt öt év és a nagy forgalom miatti amortizáció azonban szükségessé teszi a műszerpark folyamatos cseréjét, illetve pótlását.

Önkormányzati támogatás

– A műszerek javítását, cseréjét eddig fedezni tudtuk a saját forrásainkból, de idővel várható, hogy egyre több lesz a meghibásodás. Tavaly már előfordult, hogy főbb darabokat, illetve egy-egy teljes eszközt ki kellett cserélnünk – ilyen volt például az egyik röntgenkészülék képcsöve, ami tavaly tönkrement, és a pótlása 8 millió forintba került. Ezt a problémát az önkormányzat elé tártam, és a testület a 2016. évre harmincmillió forintos műszerkeretet hagyott jóvá részünkre – mondta el lapunknak az intézet főigazgatója, dr. Kőszegi Gábor, hozzátéve: ez az összeg várhatóan elég lesz a szükséges pótlásokra és javításokra.

– Az önkormányzati támogatás lehetővé tette nemcsak azt, hogy fedezzük egy-egy drágább műszer, alkatrész cseréjét, de módot adott arra is, hogy megkössünk egy olyan karbantartási szerződést, amely ezentúl a röntgengép minden meghibásodott alkatrészének ingyenes cseréjét magában foglalja. Ilyen például a detektor, aminek a cseréje a szerződés nélkül 20-25 millió forintba kerülne – magyarázta a főigazgató, hozzátéve: az intézmény műszerparkja jó állapotban van, a műszerek pótlását szükség szerint elvégzik, műtétek, kezelések emiatt sosem maradtak, maradnak el.

– Egy alkalommal, amikor a képcső kiégett, és az újat az Egyesült Államokból kellett behozni, előfordult, hogy néhány napig nem volt röntgen. Ilyen esetben a százhalombattai rendelőtől kapunk segítséget, amit hasonló esetben mi is viszonzunk, és természetesen fogadjuk a sürgős ellátás miatt hozzánk forduló ottani betegeket is, ha valamilyen okból ott nincs rendelés. Egy évben három napnál hosszabb ideig nem állhat a készülék – tette hozzá a főigazgató, kiemelve:

az intézmény vezetése szeretné tovább javítani a betegellátás színvonalát, és ehhez újabb műszereket kíván beszerezni, és más régi műszereket is szeretne modernebbre cserélni.

– Ami a jövőt illeti, az öt ultrahangkészülékünk közül három szorul hamarosan cserére, illetve a tüdőgondozó szűrőgépe, ami gyakran meghibásodik. Ez nemcsak a pácienseknek okoz bosszúságot – hiszen meg kell ismételni a felvételt –, hanem jelentős költségvonzata is van – jegyezte meg dr. Kőszegi Gábor, aki úgy számítja: egy új tüdőszűrő berendezés 20-25 millió forintba kerül.

 

Alapítványi források

Ma már általánosan elfogadott gyakorlat, hogy a különféle intézmények (iskolák, kórházak) támogatására alapítványt hoznak létre; így történt ez az érdi rendelő esetében is. Tizennégy magánszemély – köztük a főigazgató – életre hívta az Érdi Egészségügyi Intézményt Támogató Alapítványt, mintegy másfél millió forintos alaptőkével. A civil szervezetet 2015 őszén, azaz pár hónapja jegyezték be, és az azóta eltelt pár hónap alatt befolyt kisebb-nagyobb összegekből már több mint hétszázezer forint gyűlt össze (mivel az alapítvány még nincs kétéves, a személyi jövedelemadó egy százalékát még nem tudja fogadni).

– Az adományokat elsősorban műszerbeszerzésre, illetve – ha a későbbiekben lesz erre mód – a dolgozók továbbképzésére kívánjuk fordítani. Az alapítvány eddig 1,7 millió forinttal támogatta az intézmény műszerbeszerzéseit. Ebből az egynapos sebészet számára vettek egy shavert, amit az ortopédiai műtéteknél használnak. Most a tüdőszűrő lecserélését szeretnénk támogatni az alapítványhoz befolyt összegekből. Erre szeretnénk fordítani az önkormányzat által elkülönített eszközkeret fennmaradó részét is, és mellé kívánjuk tenni intézményünk saját forrásait is – tette hozzá dr. Kőszegi Gábor, aki kérdésünkre elmondta: EU-s forrásokért közép-magyarországi intézmény nem pályázhat ebben a ciklusban, és a közelmúltban hazai pályázatot sem írtak ki ilyen eszköz beszerzésére, így pályázati segítségre nem számíthat egyelőre az intézmény. Arra a mintegy egymilliárd forintra azonban igen, amit a Modern Városok Program keretében kap majd a szakrendelő, a régi épületszárny energetikai korszerűsítésére. A teljes épületgépészetet (víz, villany, fűtés), valamint az összes nyílászárót kicserélik, és külső szigetelést is kap az épület, amivel több, mint harminc százalék energiacsökkentést érhet el a dr. Romics László Egészségügyi Intézmény. Az önkormányzat segítségével, a Modern Városok Program forrásaiból, a műszerpark fejlesztését is tervezik.

 

Érdi Egészségügyi Intézményt Támogató Alapítvány: Raiffeisen Bank Érdi Fiók 12020304-01424963-00100006

Az érdi járóbeteg-szakellátó központban általános sebészeti (visszér, aranyér, sérv- és rekonstrukciós műtétek), ortopédiai, fül-orr gégészeti, szemészeti, nőgyógyászati és urológiai beavatkozásokat végeznek. Ellátási területe az egész járás (Érd, Diósd, Pusztazámor, Sóskút, Tárnok), eszköztámogatást azonban csak az érdi önkormányzattól kap. A tüdőgondozóban érdi betegek szűrését végzik, míg a többi járási település, illetve Százhalombatta lakosairól a törökbálinti tüdőkórház mozgó részlege készít felvételeket, de ezeket is Érden értékelik ki.

Érdi Újság 

Ádám Katalin

Fotó: dr. Kőszegi Gábor: az önkormányzati támogatás lehetővé tette egy olyan karbantartási szerződés megkötését, amely ezentúl a röntgengép minden meghibásodott alkatrészének ingyenes cseréjét magában foglalja.

Címkék