Véradás az ÉRD FM-ben

A vér semmivel nem pótolható, nagy szükség van rá a gyógyításban és az életmentésben. A Magyar Vöröskereszt Érdi kirendeltsége június 3-án az ÉRD FM 101.3 stúdiójában szervez véradást, ahová nagy szeretettel várják azokat, akik segítenének másokon.

Hasonló tartalmaink:

Minden 18. életévét betöltött, egészséges fiatal adhat vért. A minimum 50 kg minden esetben érvényes. A véradásra el kell vinni a TAJ kártyát, a személyi igazolványt és a lakcímkártyát.

veradas_erdfm_nagyAz első és egyben legfontosabb, hogy ne éhgyomorra érkezzen aki vért ad, ez nem laborvizsgálat. Fontos, hogy véradás előtt normálisan étkezzen, valamint ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre. A folyadékfogyasztás a véradást követően is nagyon fontos, ezért is kapnak ásványvizet a véradók, akiknek nagyon fontos a pihenés, megterhelő lehet a szervezet számára a vérveszteség.

A nők évente négyszer, a férfiak évente ötször adhatnak vért, két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Aki fél a véradástól, de szeretne segíteni, próbáljon meg arra koncentrálni, hogy vérével három beteg embertársának segíthet.

Egy véradótól összegyűjtött teljes vérből készítményeket állítanak elő. Egy centrifugálási eljárással választják szét az egyes vérkomponensekre: a vörösvérsejt koncentrátum 35 napig érvényes transzfúzióra, a trombocita, azaz vérlemezke koncentrátum 5 napig használható fel, a folyékony plazma-készítmény pedig akár egy évig is tárolható.

Hasznos lehet számunkra is a véradás, hiszen elvégeznek többféle vizsgálatot, így megtudhatjuk, melyik vércsoportba tartozunk, van-e valamilyen fertőző betegségünk.

 

Címkék