Hősök napja

 Városunkban hagyományosan az I. világháborús emlékműnél tisztelegnek a világégésekben hősi halált halt érdi katonák emléke előtt. Május utolsó vasárnapján koszorúzási ünnepséget tartottak a két évvel ezelőtt felújított ófalusi szobornál.

Hasonló tartalmaink:

 

A hősök napjáról való megemlékezést egy korábbi, 1917-es, majd a 2001-ben született törvény is előírja – emelte ki köszöntőjében Tóth Tamás alpolgármester, hozzátéve: mindazok, akik fegyverrel, vagy más eszközökkel szembeszállnak a hazánkra törő erőkkel, a hazát védik és oltalmazzák, hősöknek tekintendők. Hősnek azonban nem születik az ember – fogalmazott az alpolgármester – a hősöket a pillanat, az alkalom, a helyszín szüli. A hősi áldozat legszebb jutalma pedig a béke és a szabad haza – húzta alá Tóth Tamás.

Ezt követően Pergel Antal történész mondta el ünnepi beszédét, hangsúlyozva: nem véletlen, hogy az I. világháború idején vetődött fel az emléknap gondolata. Az 1914-ben kirobbant véres háború halálos áldozatainak aránya megközelítette a húszmilliót. Ezen belül a Magyarországról behívott, elesett katonák száma meghaladta a hatszázezret. E súlyos veszteség történelmi hátterét és okait taglalva, Pergel Antal rámutatott: a világháború tervezői és urai azok az angol és francia liberálisok voltak, akik „idejétmúltnak” tekintették a történelmi uralkodó családokat, s a hozzájuk köthető vallásos hitet.

Az ünnepség végén koszorúzásra került sor. A megemlékezésen közreműködött Papp János gimnazista, valamint a Lendvai Férfikórus Tóth Csaba karnagy vezetésével. A rendezvényre érkezőket a Lukin Fúvószenekar térzenéje fogadta.

Fotók: Boros Sándor

Címkék