Lejár a határidő! Ki kell irtani a parlagfüvet!

Akár ötmillió forint büntetést is kaphat az a földtulajdonos, aki a hónap végéig nem irtja ki ingatlanán a parlagfüvet, ami a hazai szántóföldek leggyakrabban előforduló gyomnövénye.

Hasonló tartalmaink:

A szigorú intézkedésre azért van szükség, mert a parlagfű és más allergén gyomnövények pollenjének koncentrációja súlyos egészségkárosító hatású lehet, ráadásul a növény egyetlen példányáról több tíz millió pollen kerülhet a levegőbe – írja a Magyar Idők.

A lap szerint a törvény alapján a területileg illetékes kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályai rendelhetik el a közérdekű védekezést, amelynek valamennyi költségét a földhasználó földtulajdonosnak kell megtérítenie. Ráadásul az, aki június végéig nem irtja ki a parlagfüvet, növényvédelmi bírságot is kap – ez a fertőzött terület méretétől függően minimum 15 ezer forint lehet, felső határa pedig elérheti akár az ötmillió forintot is.

Dr. Magyar Melinda, aljegyző korábban arról tájékoztatott, hogy minden esetben helyszíni ellenőrzést végeznek, majd ezt követően – ha van parlagfű – közérdekű védekezést, kényszerkaszálást rendelnek el, amely azonnal végrehajtható és a döntés megfellebbezhetetlen.

A parlagfűvel borított területet az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény (ÉKFI) munkatársai kaszálják le, amelynek díja tavaly 45 forint + ÁFA volt négyzetméterenként, azaz átlagosan ingatlanonként 140 ezer forint.

Az irtást folyamatosan fenn kell tartani, így akit tavaly büntettek parlagfű miatt, és idén sem irtotta, az újabb büntetésre számíthat, mi több, akinek tulajdonán parlagfű van, az növényvédelmi bírságot is fizethet, amely 15 ezer forinttól egészen 150 millió forintig terjedhet.

A növény június végén virágzik, és az általa okozott tünetek akár októberig is tarthatnak. A növényt azért nehéz kiirtani, mert magja akár tíz évig is csíraképes és bárhol felbukkanhat.

Címkék