Ötmilliós bírság is kiszabható (videóval)

Közeleg a parlagfű irtásának határideje: aki június 30-ig nem gondoskodik e gyomnövény kaszálásáról, többmilliós bírsággal sújtható. Az érdi parlagfű-helyzetről az önkormányzatot, a földhivatalt és a közterület-fenntartót kérdeztük.

Hasonló tartalmaink:

Magyarország Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa: szántóterületének több mint öt százaléka parlagfűvel borított, miközben hazánkban minden ötödik ember a parlagfűhöz köthető kellemetlen allergiás megbetegedésekben szenved. A szaktárca még 2011-ben kidolgozott egy egységes nemzeti parlagfű elleni védekezési stratégiát, amelynek a tájékoztatás és egészségnevelés ugyanúgy része, mint a felderítés és a szankcionálás: mint a vonatkozó törvény kimondja, a földhasználó kötelessége, hogy június 30-ig megakadályozza a parlagfű virágbimbójának kialakulását, ezt követően pedig fenntartsa ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig. Aki tehát július elsejéig nem gondoskodik földjén, kiskertjében, illetve az ingatlanja előtti közterületen a parlagfű lekaszálásáról, kiirtásáról, azt a növényvédelmi hatóság megbírságolhatja: ennek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Ilyen esetekben elrendelik a közérdekű védekezést is, ami azonnal végrehajtható, és teljes költsége az ingatlantulajdonost, illetve a földhasználót terheli. Fenti kötelezettség betartatása belterületen a jegyző, míg a földterületek, zártkertek esetében a földhivatalok hatáskörébe tartozik.

Légi ellenőrzések

Mint Kubatov István, az Érdi Járási Hivatal Földhivatali Osztályának vezetője lapunknak elmondta, ez a növény a nevével ellentétben nem a parlagon hagyott területeken, hanem a megművelt, felkapált talajon szaporodik el leginkább, és elnyomja a kultúrnövényeket. Felbukkan olyan helyeken is, ahol nemrég hagytak fel a föld megművelésével.

– Érd és környéke nem mondható túlzottan fertőzöttnek. Egy-egy helyen találkoztunk ugyan idén is tíz-tizenöt centis tövekkel, ezeket június végéig még van idejük kipusztítani, lekaszálni a gazdáknak – mondta érdeklődésünkre Ősvári Ákos, az Érdi Járási Hivatal Földhivatali Osztályának mezőgazdásza, hozzátéve: rendszeresen ellenőrzik az Érdi Járáshoz tartozó földterületeket, és ha bejelentés érkezik a hivatalhoz, azt is kivizsgálják.

– Tavaly legfeljebb öt jelzést kaptunk a parlagfüvet illetően, ami jóval kevesebb, mint a korábbi években, igaz, azok többsége sem volt megalapozott – jegyezte meg a szakember, hangsúlyozva: hivataluk csak a fertőzött külterületek felkutatását, bemérését, digitális fényképezését végzi; az adatokat továbbítják a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályára, amely a további eljárást lefolytatja, és adott esetben bírságot szab ki.

– Szeretném felhívni a földtulajdonosok, illetve haszonbérlők figyelmét arra, hogy a helyi gépjárműves mellett központi, légi ellenőrzésre is sor kerül a nyáron: így felderíthetőek a kultúrnövények takarásában fejlődő telepek is. Tavaly a megyében több száz, míg Érden csupán egy-két fertőzött területet találtak – zárta szavait a mezőgazdász.

Kényszerkaszálás

Parlagfű természetesen nemcsak a művelésbe vont területeken fordulhat elő, hanem árokpartokon, kertekben, tereken is. Belterületeken az önkormányzat feladata a törvény betartatása – tudtuk meg dr. Magyar Melinda aljegyzőtől, aki hangsúlyozta: június utolsó napját követően a jegyző felszólítás, értesítés nélkül is elrendelheti egy-egy telek kényszerkaszálását, amelynek költsége (és a növényvédelmi bírság kifizetése) a tulajdonost terheli.

– Hivatalunkhoz rendszeresen érkeznek bejelentések gyomos, elhanyagolt telkeket illetően is, hiszen ezek tulajdonosaival szemben is mi járunk el: először felszólítjuk az illetőt a terület rendbe tételére, és ha ez hatástalan, eljárást indítunk. Határozatban kötelezzük az ingatlan tulajdonosát, használóját a gyommentesítés elvégzésre, és ezzel egyidejűleg közigazgatási bírságot is kiszabhatunk. Ennek összege természetes személy esetében 200 ezer, jogi személy esetében legfeljebb egymillió forint lehet – tette hozzá az aljegyző, aki elmondta azt is: a bírság több alkalommal is kivethető.

A hivatal tájékoztatása szerint 2015-ben 273 esetben kaptak bejelentést gyomos telek miatt – ez a szám valamivel kevesebb, mint 2014-ben volt. Parlagfűvel kapcsolatban 33 bejelentés érkezett (tízzel kevesebb, mint az előző évben), ám a hivatal munkatársai a helyszíni ellenőrzés során nem minden esetben találtak parlagfüvet. Közérdekű védekezést mindössze egy alkalommal kellett elrendelni (a 2014-es kilenc alkalommal szemben).

Illetékességi területek

A parlagfű nemcsak a magántulajdonban lévő ingatlanokon, földeken ütheti fel a fejét: találkozhatunk vele játszótereken, vagy akár parkok szegleteiben is. A közterületek kaszálását az ÉKFI munkatársai végzik. Mint Mészáros Mihálytól, az intézmény vezetőjétől megtudtuk, folyamatosan kaszálják a fő közlekedési utak menti területeket, illetve az önkormányzati ingatlanokat.

– Mivel az idei tavasz nagyon csapadékos volt, az átlagosnál sűrűbben vonulunk ki. Egyelőre nem találkoztunk nagyobb fertőzöttséggel. Tapasztalataink szerint a művelt területek közvetlen szomszédságában gyakoribb a parlagfű, de ezeket a részeket a tulajdonosok általában rendben tartják – mondta érdeklődésünkre Mészáros Mihály. Ami a lakossági bejelentéseket illeti, az ÉKFI-nél ezek nem jellemzők: kéthetente legfeljebb egy érkezik az intézményhez, és az ellenőrzések során gyakran az derül ki, hogy a parlagfüvet összekeverték más gyomnövénnyel.

– Érdemes megjegyezni azt is: nem minden közterület tartozik hozzánk. A szennyvízátemelőket és környéküket a csatornaművek tartják rendben, az állami utak melletti területek pedig a közútkezelőhöz tartoznak. A MÁV töltéseken sem kaszálhatunk, mivel az üzemi terület: ezeket a társaság által megbízott vállalkozók kaszálják – tette hozzá Mészáros Mihály.

Érdet tudvalevőleg számos vasúti töltés szeli át, ezek rendszerint elhanyagoltak: mint T. Mészáros András polgármester kérdésünkre elmondta, pár éve előfordult, hogy a MÁV felszólításra sem kaszálta le a gyomos területeket, de azt sem engedte meg, hogy az ÉKFI tegye rendbe a töltéseket. Ezek után az önkormányzat több millió forintos büntetést szabott ki a társaságra.

Hogy az idei esztendő parlagfű tekintetében milyen lesz, azt még nem tudni, egy biztos: a csapadékos idő miatt korábban megkezdődött a vegetációs időszak, így a növény virágzására is hamarabb sor kerülhet, mint a korábbi években.

 

Címkék