Földigilisztás szennyvíziszap komposztálás Érden

Országos jelentőségű környezetvédelmi projekt vette kezdetét Érden: olyan komposztálási technológiát fejlesztenek ki, amelynek segítségével a szennyvíziszapot talajjavítóként használhatja a mezőgazdaság. 

Hasonló tartalmaink:

A technológiát a múlt csütörtöki projektindító rendezvényen ismertették a programban részt vevő, konzorciumot alkotó szervezetek képviselői.

Tudjuk, mi a szennyvíz, azt is, mi történik vele: tisztítás után visszakerül a Dunába. A szennyvíz kezelése során visszamarad azonban a szilárd iszap, tele toxikus anyagokkal, szennyeződésekkel. A hazai gyakorlat az, hogy az iszapból rothasztással biogázt nyernek ki, és az így keletkező energiát a telep működtetésére fordítják. Ami pedig az iszapból megmarad, azt rendszerint deponálják. Így volt ez eddig Érden is, a jövő azonban gyökeres változást hozhat. Van ugyanis olyan környezetbarát technológia, amelynek segítségével az iszap alkalmassá válik a talaj javítására. Ennek kidolgozását tűzte ki célul az a konzorcium, amelynek az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézet, az Inno-Water Zrt , valamint a NIBIO Norvég Bioökonómiai Kutató Intézet a tagja.

– Olyan technológiát fejlesztünk ki, amely a komposztálást és az úgynevezett vermikomposztálást kombinálja – mondta lapunknak a projektgazda Inno-Water Zrt. vezérigazgatója, dr. Szabó Anita a múlt csütörtökön tartott projektindító rendezvényen. Mint hozzátette: a jövő áprilisig tartó fejlesztési munkát a Norvég Alap finanszírozza; a projekt 130,6 millió forintból valósul meg, ebből 122,8 millió forint a támogatás.

– Ez egy nagyon új, több lépcsős technológia: a hagyományos komposztálás után ugyanis földigilisztákat alkalmazunk, ezt jelenti a vermikomposztálás kifejezés – magyarázta dr. Szabó Anita, hangsúlyozva: a földigilisztás komposztálás világszerte újdonságnak számít, Európában is igen kevesen alkalmazzák, Magyarországon az érdi projekt úttörő szerepet tölt be.

– A szennyvíziszapot nem önmagában kezeljük: a komposztáláshoz zöldhulladékokat, adalékanyagokat is alkalmazunk, hogy a szennyezőanyagok átalakítása gyorsabban és hatékonyabban menjen végbe – tette hozzá az „Innovatív vermikomposztálási technológia fejlesztése kommunális szennyvíziszap újrahasznosítására” elnevezésű projekt vezetője.

A komposztálás nem az érdi telepen, hanem egy volt szennyvízlerakóban végzik majd, amelyet már rekultiváltak és átalakítottak erre a célra – tudtuk meg Kovács Péter Barnától, a szennyvíztársulás projektvezetőjétől, aki elmondta azt is: e munkálatokat a csatornaprojekt pénzmaradványából végezték.

– Az érdi szennyvíztisztító telepen évi 6600 tonna szennyvíziszap keletkezik. Jelenleg ezt egy külső vállalkozó elszállítja. Ez természetesen költség, ami beépül a csatornadíjba is. Pár év múlva, ha az általunk előállított talajjavító trágyát már termékként értékesíthetjük, az hatással lehet az itt élők pénztárcájára is, ez azonban még odébb van: a biológiai rendszernek fel kell épülnie, piacot kell találnunk a talajjavító szerre, emellett intéznünk kell a termékengedélyt is – zárta szavait Kovács Péter Barna.

A fejlesztésnek természetesen nemcsak anyagi, hanem környezetvédelmi vetületei is vannak.

– Elkötelezettek vagyunk a zöld technológiák mellett. Ezzel a projekttel, amit talán itt Érden tudunk elsőként bevezetni az országban, százharmincezer ember életét tehetjük jobbá – hangsúlyozta T. Mészáros András, a projektindító értekezleten mondott köszöntőjében, emlékeztetve arra: az elmúlt esztendőkben az érdi csatornázási projekt volt a legnagyobb környezetvédelmi beruházás az egész országban.

– Reméljük, ez fejlesztés hasonlóan sikeres lesz, mint a csatornázás, és megmutathatjuk az országnak, hogy a környezetvédelemnek nemcsak elvi lehetőségei, hanem gyakorlatban is hasznosítható megoldásai vannak számunkra – zárta szavait a polgármester.

 

Címkék