Endokrinológiai szakrendelés Érden

Sokan felkaphatják a fejüket, hiszen néhány hete elkezdődött az endokrinológiai szakrendelés a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben Érden. Az endokrinológia a belgyógyászat egyik szakterülete, az egyik legfontosabb hiányszakma az országban.

Hasonló tartalmaink:

Dr. Kőszegi Gábor főorvos az Érd Médiacentrumnak elmondta, hogy Dr. Jiménez Ortega Luis German nőgyógyász-endokrinológus szakember június 20-a óta hétfőnként 11 és 13 óra között fogadja a pácienseket.

A belső elválasztású mirigyek: a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy, hasnyálmirigy, valamint a petefészek és herék mind-mind fontos szervek a hormontermelés során, így az endokrinológus a tünetek okainak kiderítéséhez ezen szervek vizsgálatával foglalkozik.

A nehezen magyarázható elhízás, fogyás tünetei hátterében pajzsmirigy alulműködés vagy túlműködés a felelős, amely laborvizsgálatokkal, ultrahanggal kideríthető. A mellékpajzsmirigy zavarai a vesekő, csontritkulás kialakulását okozhatják, a vér alacsony vagy magas kalciumszintjével járhatnak. A pattanásos bőr, a fokozott szőrnövekedés, meddőség, policisztás petefészek szindróma, a menstruációs zavarok mögött a petefészek működésének zavarai állhatnak. A férfi hormonális rendszer nem megfelelő működése az impotencia, a férfi meddőség oka lehet. A fiatalkori magas vérnyomás, csökkent cukortolerancia hátterében is húzódhat hormonális probléma.

Endokrinológus szakorvoshoz a betegek általában belgyógyász, háziorvos, vagy nőgyógyász felkeresése után kerülnek. Általános tünetek, mint a fáradékonyság, idegesség, hangulatingadozás, száraz bőr, izzadékonyság, szívdobogás, alvászavar, hasmenés, idült székrekedés, menstruációs zavar hátterében húzódhat a hormonális rendszer zavara is. Amennyiben a családban már előfordult hormonális eredetű megbetegedés, úgy a rizikófaktorok feltérképezése miatt szintén érdemes endokrinológust felkeresni.

Címkék