« HETI MENÜ – 2016. November 6.

Igazi bioszőlő, nem kell semmivel permetezni, nagy biztonsággal elkerüli a peronoszpóra, a lisztharmat, és még finom is. Ez a jövő! A szőlőtermesztésben a fajták rezisztenciájának, vagyis betegségekkel szembeni ellenálló képesség kérdése már az 1800-as években felmerült, de különösen a filoxéra elleni védelemben. Akkor a filoxérával szemben ellenálló szőlőfajtákra volt szükség. Ezt a kihívást már sikerült teljesíteni. A gombabetegségek terjedésével egyre mélyrehatóbb tanulmányozást kívánt a rezisztencia jelenségének megismerése. Jelentős tudományos műhelyek dolgoztak Franciaországban, Németországban, Kelet-Európában, Észak-Amerikában. Ebből a munkából Magyarország is sikeresen kivette a részét. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében folyik folyamatos, szisztematikus munka ezen a területen 2000-től indulóan. Dr. Kozma Pál, a Szőlőnemesítési és Génmegőrzési Osztály vezetője a vendégünk.
Sokaknak ínycsiklandóbb egy jó sajt, mint a sütemény. Vagy a csoki. Ínyencek fenik a fogukat a kerek, a lyukas, a mandulás, a chilis – mindegy: Sajtra! Ezúttal a Rákóczi téri Vásárcsarnokban jártunk, ahol egy ismerős arcot találtunk. Hortig Rezső lajosmizsei sajtkészítővel beszélgetünk.