Kárpát-medencei Liliomok

Zsámbokon rendezték meg a hétvégén az 5. Kárpát-medencei Liliomok Szavaló- és Mesemondó versenyt, amelyen szép érdi siker született. Mozol Katalin, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium tanulója, korosztályában a második helyet szerezte meg.

Hasonló tartalmaink:

Egyszer volt, hol nem volt, amikor Bíró Endre helyi lakos gondolt egyet, illetve egy nagyot álmodott, és létre hozta ezt a versenyt, ami öt év alatt kinőtte magát, és a zsámboki művelődési házat, amely dugig telt erre az alkalomra. A részvevő általános iskolások száma is évről évre nő – idén félszázan neveztek -, jöttek gyerekek a Felvidékről, Erdélyből és Kárpát-aljáról is.

S Érdről, igaz csak egy diáklány, Mozol Katalin, aki mindjárt egy második hellyel távozhatott a „nemzetközi” szavaló- és mesemondó találkozóról. Az érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola negyedikes tanulója, Lázár Ervin Négyszögletű Kerekerdő című meséjének részletét adta elő olyan sikerrel, hogy előadását a közönség nagy tapssal, a zsűri pedig – amelyben neves szakemberek ültek, Kalász Márton, Kossuth-díjas költő, az est díszvendége, Csomor Ágnes színművész, az érdi énekművész és zenepedagógus Szóka Júlia, valamint Vesztergám Miklós tárogatóművész -, második hellyel jutalmazta.

- Annyira szépen mondtad, hogy látszik rajtad, nagyon szereted a meséket, és a verseket – jegyezte meg a díjátadón Kalász Márton költő, mire a tíz éves Mozol Katalin azt válaszolta, hogy különösen Lázár Ervin verseit és meséit szereti.

- Már többször indultam mesemondó versenyen, Érden és területin is, amelyeken különféle helyezéseket értem el – mondta. – Ebben a hónapban is indulok 22-én, az Érdligeti Általános Iskolában rendezendő városi mesemondón, ahol a másik nagy kedvenc írómtól, Csukás Istvántól a Sánta kutyát adom elő.

- A vers és a mese jelen van mindennapjainkban, simogatja a lelkünket, könnyeket, mosolyt fakaszt. Így volt ez most is, öröm volt látni a gyerekek arcán, a csillogó szemeken, a mosolyukon, hogy nagy irodalom barátok, élvezik a verselést és a mesemondást, s ezt átragasztották a nézőkre is. – Ezekkel a szavakkal zárta a több órás programot a főszervező Bíró Endre, aki nekünk elmondta, hogy abban is bízik, jövőre még több érdi tanuló méretteti meg magát az egyre rangosabb Kárpát-medencei versenyen.

Szóka Júlia pedig – aki itt minden évben zsűritag -, megjegyezte, jó látni, hogy valóban évről évre növekszik az indulók száma, de szeretné, ha jövőre Érdről még többen neveznének, mert igen hangulatos és nívós ez a rendezvény.

Érdi Újság 

temesi

Címkék