Helyi adók: közeleg a befizetési határidő, gond a postával

Március 15. a helyi adók és a gépjárműadó befizetési határideje. Bár a folyószámla-értesítők február végén postára kerültek, sok lakosnak nem kézbesítették a leveleket. Akinek súlyos nehézségbe ütközik az adók befizetése, kérhet mérséklést, elengedést vagy részletfizetést.

Hasonló tartalmaink:

Közeleg a helyi adók és a gépjárműadók befizetésének határideje: március 15-éig kell befizetni a negyedéves építmény- és telekadót, a féléves gépjárműadót, valamint – egyéni vállalkozóknak és gazdasági társaságoknak – a helyi iparűzési adó első félévi előlegrészletét. Akik nem kötöttek rá a rendelkezésre álló közcsatornára, azoknak a talajterhelési díjjal kapcsolatos bevallást és befizetést is teljesíteniük kell; ennek határideje március 31.

Mint Kartikné Szilágyi Enikő, a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjának vezetője az ÉrdMost-nak elmondta: azok a magánszemélyek, akiknek a megélhetését súlyosan veszélyezteti az adók megfizetése, kérhetik az őket terhelő adótartozás mérséklését vagy elengedését, illetve részletfizetést is igényelhetnek. A könnyítés feltételeiről az önkormányzat honlapján olvashat. Itt megtalálhatók a szükséges nyomtatványok is. A kérelmek elektronikus úton is benyújthatók. Akinek nincs internet-hozzáférése, az adócsoporttól kérhet nyomtatványt, ami postai úton is visszaküldhető.

Aki adómérséklést vagy -elengedést kér, annak a nyomtatvány benyújtásával meg kell várnia, hogy a fizetés esedékességének határideje leteljen, mivel a hatályos jogszabályok alapján csak már fennálló tartozás mérsékelhető vagy engedhető el. Részletfizetés már a fizetési határidő előtt kérhető – tudtuk meg az adócsoport vezetőjétől.

Kartikné Szilágyi Enikő kérdésünkre elmondta azt is: nagyon sokan már határidő előtt eleget tettek befizetési kötelezettségüknek. Az adót a Polgármesteri Hivatal által küldött sárga csekken vagy átutalással, illetve személyesen Raiffeisen Banknál, a hivatal megfelelő számlaszámára fizethetik be a lakosok. Az adócsoport kéri, senki ne használjon rózsaszín postai csekket e célra.

A hivatal ugyan február 28-áig minden érintettnek postára adta a folyószámla-értesítőket, de az adócsoporthoz érkezett jelzések szerint a levelet sokaknak nem kézbesítették. Az adócsoport kéri azokat, akik nem kapták meg a folyószámla-értesítőt, telefonon vagy e-mailben mihamarabb vegyék fel velük a kapcsolatot.

 

 

Címkék